Драма с прогнозите за времето! Предупреждението за Земята

За какво алармират учените

Драма с прогнозите за времето! Предупреждението за Земята | StandartNews.com

Учени предупреждават, че прогнозите за времето може да станат драматичтни и несигурни в близко бъдеще.

Намираме се в повратна точка в историята на прогнозите за времето - с потенциално опустошителни последици, предупреждават изследователите.
 
Миналата седмица крайбрежният град в Мексико Акапулко беше ударен от урагана Отис. Събитията се развиха по „кошмарен сценарий“ и доста шокираха метеоролозите: ураганът връхлетя града със скорост от 260 км/ч, убивайки най-малко 48 души, пише Science Alert .

Според изследователи от Националния център за ураганите на САЩ скоростта, с която ураганът Отис се засили, е безпрецедентна: всъщност само за 5 часа той се трансформира от обикновена тропическа буря в ураган от категория 5. Имайте предвид, че категория 5 е най-мощната от всички възможни; като правило такива урагани се случват само няколко пъти в годината. Но сега учените се опасяват, че сме достигнали повратна точка в климатичната криза.

Изследователите вече нарекоха това рядко и тревожно събитие „кошмарен сценарий“. Освен това скоростта на засилване на урагана за 12-часов период счупи всички възможни рекорди в източната част на Тихия океан. С прости думи, изследователите се опасяват, че ураганът Отис не само е изненадал местните жители и властите, но също така е разкрил дупка в настоящите инструменти за прогнозиране.

Днес прогнозата за времето разчита на компютърни програми или „модели“, които комбинират атмосферни променливи като температура, влажност, вятър и налягане с фундаментална физика. Атмосферните процеси обаче не са линейни, което може да доведе до големи разлики в окончателните прогнози. Поради това учените са склонни да прогнозират набор от възможни сценарии, вместо да прогнозират най-възможния.

Тези модели играят важна роля за прогнозиране, както и за предупреждение на населението и заповеди за евакуация. Опитът обаче показва, че те също имат значителна степен на несигурност, особено когато се занимават с редки и екстремни условия, какъвто беше случаят с урагана Отис.

Изследователите също така отбелязват, че към всичко това може да се добави и проблемът с изменението на климата, както и въздействието на климатичната криза върху метеорологичните модели. 

Например ураганите зависят до голяма степен от температурата на морската повърхност: повишаващите се температури осигуряват повече енергия за образуването и засилването на бурите. В резултат на това връзката между изменението на климата и засилването на ураганите, съчетано с други фактори като обилни валежи или високи приливи, става все по-ясна.

В резултат на това учените са съгласни, че предизвикателствата пред прогнозирането на екстремни събития днес са огромни, но също така вярват, че са преодолими. В резултат на това учените казват, че фокусът трябва да бъде върху отстраняването на проблеми с моделите за прогнозиране на климата, за да се избегнат „кошмарни сценарии“ с по-екстремни бури, които вероятно ще се появят в бъдеще, пише Глас Нюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай