Човекът с каскета – от кмет до фермер

Последните три години от живота си Лужков прекара в дачата си в Калининград

Човекът с каскета –  от кмет до фермер | StandartNews.com

С Юрий Лужков си отиде една московска епоха. За едни руснаци той беше истинския патриот, който извади столицата от кризата и я превърна в модерен град. За други, той  бе олицетворения на олигархията, който говореше за социални програми, но мислеше за печалби в милиони.

Лужков си замина от този свят, но ще остане в историята като „човекът с каскета“, който обичаще да усмихва, дори през сълзи. Имаше три брака,  къщи в четири държави, но една амбиция – да се доказва до последния си ден.     

И колкото официалната му кметска биография е добре известна, толкова животът му след като бе отстранен от поста през 2010 година от Дмитрий Медведев заради „загубено доверие“, остава загадка.

Един от най-заможните мъже на Москва, съпруг на първата по богатство дама на Русия – Елана Барутина, изчезна от публичното пространство преди 9 години и отвори вратата за множество слухове, че е напуснал Русия и живее между Австрия и Великобритания, където отдавна закупи имения. Заговори се, че се отдал на бизнес в Латвия, където освен недвижими имоти, притежава и множество активи.

За кратко влезе в хрониките през 2016-та, когато чества пищно 80-годишния си юбилей и получи частична реабилитация с ордена на Путин, който обаче такя и не се се появи на тържеството.

Малко след това припадна при откриванего на завод, но съпругата му излезе с кратко съобщение, че е имал посещение в болница, но бил веднага изписан и се чувства добре. 

И така, до началото на тази година, когато стана ясно, че Лужков от три години е в Русия, в ново амплоа, далеч от голямата политика и шумния град, в луксозна дача близо до Калининград. Имението е разположено на плодородна земя, принадлежала преди години на аристократи от Прусия, с огромния размер от 5000 хектара.  

Лужков бързо разбрал, че това е новото му признание. Захвърлял официалните костюми, облякъл фермерските дрехи и първоначално решил да направи ферма за расови коне.

Година по-късно обаче заедно с конезавода, се появили огромни овчарници и краварници. После построил зърнобаза, преработващи заводи за сирене и месо, а накрая и пивоварна.

Твърди се, че Лужков първоначално вложил 5 милиона долара в аграрния си бизнес и първите три години работил на загуба, но постепенно успял да си върне парите, да увеличи животните, а оттам и приходите.

Заработените от фермата му пари са копейки в сравнение с милиардите богатство на жена му Батурина. Но със сигурност са вдигнали самочуствието му. Факт е, че освен това стъпкаха цялата конкуренция в бранша в областта и го превърнаха във фермер номер едно, който работи по цял ден, а вечер приема височайши гости от цял свят, които  оглеждат конете, пробват от екологичните храни, обсъждат сделки с жена му, когато е там и слушат спомените му за времената, когато е думата му е била закон в Москва.  

С охота приемаше и журналисти, които години наред избягваше. В последните месеци даваше просторни интервюта как е съживил преди столицата, а сега цялото селско стопанство. С надеждата, че ще остане в голямата руска душа и като успешен кмет, и като модерен фермер. Историята ще каже последната си дума.  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай