Анализатор предупреди за пропалестински земетръс в Европа

В световен мащаб може да се наблюдават много протести на мюсюлмани

Анализатор предупреди за пропалестински земетръс в Европа | StandartNews.com

Източник: Ройтерс

Разрешаването на конфликта в Близкия изток е много трудно и бавно, заяви пред БНР международният анализатор Илия Лазаров.

"Бяхме свикнали, че избухването на конфликтите между Израел и арабските му съседи в различните му варианти започва бързо и приключва бързо. В случая не е така. Това е много сериозен проблем, който се задава. За пръв път "Хамас" изненада израелските служби и държава и нанесе сериозен удар, който ще има своя отпечатък, предимно психологически, освен жертвите, които виждаме", коментира той.

"Ивицата Газа е един човешки мравуняк -  на малка територия има изключително много хора, влизането на войски, сухопътната операция е много сложно да реши, населението е много силно смесено. Много жертви ще има. Затова всички се опитват да предотвратят наземната операция", подчерта Лазаров.

Анализаторът изказа мнение, че може да се търгува пускане на заложници срещу незапочване на сухопътната операция. Според него другото, което трябва да наблюдаваме, е дали ще се включат допълнителни фактори в Близкия изток, като "Хизбула" и Иран.

По думите му отлагането на сухопътната операция е заради международния натиск. Такава операция може да доведе до ескалация, да влезе "Хизбула" и да се намеси Иран.

"Големият печеливш в геополитически план от този конфликт е Русия, която отклони вниманието от украинския конфликт. В глобален план Китай е още по-печеливш", категоричен бе Илия Лазаров.

"В колкото повече проблеми затъват САЩ, толкова повече Китай става ключов фактор в международните отношения. Близкоизточният конфликт, както и конфликтът в Украйна може да бъде решен само под някаква форма от сегашните велики сили, които се налагат - Китай, Русия и САЩ. Европа, заради липса на лидери, започва да се маргинализира в международен план".

По думите му в световен мащаб може да се наблюдават много протести на мюсюлмани, солидарни с палестинците. Може да има и сътресения в Европа, прогнозира международният анализатор.

Според него най-реалистичното продължение е да има забавяне на ситуацията с търсене на решение: "Големите фактори имат нужда от отклоняване на вниманието. Така че тук ще се поддържа някакъв интензитет, но ще се стараят да го държат на по-малка степен, за да не стане взрив".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Гацо
преди 6 месеца

Да ви кажа ли, коя държава е най-мъдра и действа със стратегия. Япония....исляма там е забранен. А тъпаците от Западна Европа сами си го набиха...

Откажи