Алжир напълни с омраза газопровода към Мароко

Икономическите последствия и за Европа, и за Мароко не са съществени

Алжир напълни с омраза газопровода към Мароко | StandartNews.com

Едностранното анулиране от алжирските власти на договора за газопровод, който преминава през мароканска земя и е предназначен да снабдява с газ Испания и Португалия, не пропусна да привлече вниманието на много наблюдатели по света, особено поради времето, което Алжир избра, за да  приложи това необосновано решение срещу своите европейски партньори. Зимата наближава и цените на газа се покачват стремително.

Несъмнено тези, които следят развитието на влошаването на вътрешната ситуация в Алжир, са наясно с истинските причини, довели до вземането на това решение. Повече от две години алжирците излизат на масови протести срещу лошото управление на страната. Те настояват за оттегляне на военната хунта от политическото поле, тъй-като армията е на първа линия в алжирската политическа система. Условията за живот на хората не се подобряват, а в същото време страната търпи през годините поредица от дипломатически неуспехи, един от които е по отношение на Западна Сахара. Благодарение на Зеления марш, организиран от покойният крал Хасан Ii, Мароко успя да освобожди всички марокански територии, намиращи се все още под чужда окупация.

За да намали вътрешния натиск, властта в Алжир прибегна до опасни маневри, които вече сериозно разклащат стабилността в региона. Алжир твърди, че е обект на заговор, целящ да подкопае националното му единство. Както обикновено, посочи като основен враг съседа си Мароко, особено след като Кралството възстанови дипломатическите си отношения с Израел, също погрешно обвиняван, че помага на Мароко.

Сега Алжир разчита да засили чувството на омраза към Мароко и така да абсорбира гнева на алжирската улица.

В тази посока е и анулирането на договора за газопровода, чрез който Испания и Португалия правят доставките си чрез Мароко. Това е търсен ефект за предизвикване на интереса на европейските партньори и за създаване на впечатление, че Алжир е централен и незаобиколим играч в региона и на международната сцена. Затова и президентът на Алжир Абделмаджид Тебун непрекъснато повтаря, че страната му е сила, чиято роля никой не трябва да подценява.

По-скоро политически мотив прозира в решението да скъса договора за пренос на газ през Мароко и то в разгара на газовата криза в света. Напрежение в региона - това вече е прекият резултат. Икономическите последици и за Европа, и за Мароко не се очертават като съществени.

Първо, защото делът на износа на газ от Алжир за Европа е доста по-скромен отколкото на алтернативните източници. За сравнение течното гориво от Алжир за Европа не надвишава 12 процента, докато норвежкия износ съставлява 18%, руската газ - 40%.

Второ, защото това решение изправя пред риск самия Алжир. Надеждността на другото решение - подводния газопровод Медгаз, все още не е доказана, особено след като алжирците са включили в обещанията си към своите испански партньори използването на газови кораби. Това представлява доста рисковано приключение, а и скъпо -този транспорт ще увеличи разходите и допълнително ще напомпа цените. Ако това се отрази негативно на покупателната способност на европейските потребители, нищо чудно да се стигне и до гняв, и до протести.

Трето, мароканските властти отдавна превключиха икономиката си, така че все по-малко да зависи от алжирския газопровод. Печалбата на Мароко от транзитирането на алжирския газ, намаля значително през последните години. За 2020 година тя не надвишава 50 милиона долара срещу 113 милиона долара през 2019 г. и 170 милиона долара през 2018 г. Причината е, че мароканският внос на алжирски газ се използва в по-голямата си част за производството на електроенергия, докато нуждите на Мароко в тази област вече намаляват значително.

Страната прие нова стратегия в електроенергийния сектор, която се състои в избора на нова политика по отношение на производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, която ще позволи производството над 50% до 2030 г. Мароко вече разполага с една от най-големите слънчеви електроцентрали в света, страната се счита за пионер в производството на електроенергия от вятърна енергия, а в големите вятърни електроцентрали работят повече от 600 специализирани инженери.

Мароко успя и да разнообрази своите партньори по вноса на газ, планира създадаването на плаващи резервоари за съхранение на синьото гориво. А климатичните промени, които водят след себе си повишаване на температуратите, намаляват нуждата от отопление на населението.

Какви ще са следващите опасни маневри на Алжир към Мароко, тепърва ще стане ясно. Засега е факт, че Алжир изпразни синьото гориво от газопровода през Мароко, за да го напълни с политическа омраза и противопоставяне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай