„Асарел България оупън“ е №1 по награден фонд в тениса

„Асарел България оупън“ е №1 по награден фонд в тениса | StandartNews.com

Панагюрище ще бъде домакин от 19 до 23 август 2015 г. на първия по рода си международен турнир по тенис на маса от висок ранг „GAC Group 2015 ITTF World Tour ASAREL Bulgaria Open", който е част от календара на Международната федерация по тенис на маса (ITTF). В състезанието могат да участват до 240 състезатели – мъже и жени, както и младежи и девойки до 21 години, а наградният фонд е в размер на 35 000 долара. Патрон на „Асарел България Оупън" е министърът на младежта и спорта Красен Кралев, а основните организатори са създаденото за целта сдружение с нестопанска цел „Асарел България Оупън", община Панагюрище и Българската федерация по тенис на маса. Генерален спонсор на турнира е най-голямото и структуроопределящо предприятие в региона – „Асарел Медет" АД.

„Асарел България Оупън" е и първото спортно събитие, което ще се проведе в новата многофункционална спортна зала „Арена Асарел" в гр. Панагюрище, с капацитет от 2000 души. Турнирът ще се играе по правилата на Международната федерация по тенис на маса - едновременно на 10 маси с по 2-ма съдии. Общият брой на съдиите на първенството ще е 32, като главен съдия е Мария Ципу от Гърция, а неин подгласник - Иванчо Костадинов.

„Асарел България Оупън" има всички шансове да позиционира България в спортния календар на Европа при тениса на маса. Вече сме изпратили покани за участие към националните федерации, организации и елитните клубове от цял свят, които да номинират свои състезатели. Имаме заявен интерес от топ спортисти от Европа и Азия, разбира се и от България. Участието в това състезание, в разгара на летния състезателен сезон, улеснява логистиката на спортистите, които ще играят и в други турнири, провеждани в Европа, още повече ако пътуват от Китай или Корея. Всички знаем, че това са водещите държави в този спорт. Като организатори сме сигурни, че това първо за България състезание ще има успешен старт и ще се превърне в традиционен ежегоден международен турнир", каза Иван Александров, председател на Управителния съвет на сдружение „Асарел България Оупън".

Пакетът за участие в турнира е 120 евро, като организаторите обмислят преференциални условия за българските състезатели. Очаква се от наша страна в турнира да се включват и световноизвестни родни имена, които към момента се състезават в чужди първенства и постигат прекрасни резултати.

„Традициите на България в този спорт са големи, но в последните години той като че ли мина на заден план. Организирането на турнири от този ранг и с подобен награден фонд, който е и най-големият раздаван до сега у нас са показателни, че тенисът на маса е спорт, който има бъдеще у нас. Очакваме в състезанието да се включат имена като звездата на женския ни тенис на маса Анелия Карова, Нягол Стоянов, който в момента се състезава за Италия и Мартин Братанов – два пъти шампион на България и носител на второто място отборно на световното първенство в Китай, но за съжаление състезател на Белгия.", каза Михаил Фролошки, генерален секретар на Българската федерация по тенис на маса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай