Петък,

Разкол втора употреба

От: Failed to load user -
3755
Разкол втора употреба
A
A
A

Докато православните християни у нас скърбят за патриарх Максим, над църквата отново пролази грозната сянка на разкола. Стана ясно, че междувременно "алтернативният" митрополит Инокентий е подал документи за регистрация на нова Българска православна църква.

На пръв поглед това е дребна провокация без особени изгледи за успех. Със Закона за вероизповеданията, приет през 2002 г., Светият синод начело с покойния патриарх Максим получи регистрация "ex lege", тост чрез самия закон. Именно върху тази юридическа основа през лятото на 2004 г. от храмовете с полиция бяха прогонени разколниците, подчинени на митрополит Инокентий. "Алтернативните" епископи успяха да осъдят България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и дори получиха обезщетение от 50 000 евро за нанесените им материални и нематериални щети. Съдът постанови, че българската държава е нарушила правото на свобода на мисълта, съвестта и религията, но отхвърли техния иск за близо 700 млн. евро.

Тежкото разделение на БПЦ започна непосредствено след 10 ноември, като в началото бяха вечерните бдения със свещи и

гоненето на комунистическия дявол от жълтите павета

По времето на първото синьо правителство на Филип Димитров се стигна дотам, чиновник да уволни патриарха, а мутри да превземат Синодалната палата. СДС предаде властта на "патриарх" Пимен и застана на негова страна при избухналия разкол с мотива, че църквата е пропита от комунисти и ченгета.

"По-късно се оказа, че водачите на разкола до един са агенти на ДС, включително покойниците", отбеляза богословът Калин Янакиев. Сега е ясно, че скритото намерение е било не толкова да се разбие православието, колкото шайката на Пимен да сложи ръка върху апетитни имоти и сгради за десетки милиони долари. През 2004 г., когато лъжедуховниците бяха изметени от окупираните от тях църкви и манастири, се разбра, че обществената подкрепа за тях клони към нулата. Дори политиците от СДС и ДСБ, които през 2004-а бранеха с телата си леговището на алтернативния синод - църквата "Света Параскева", от частите на МВР, бързо се отдръпнаха и умълчаха. Почти всички свещеници

пък се покаяха и получиха опрощение

от патриарх Максим.

Последователите на митрополит Инокентий бързо се стопиха, а и започнаха да се карат помежду си. Разгърна се тежък конфликт между Инокентий и ковчежника отец Камен Бараков, който загина в съмнителна катастрофа миналата пролет.

Към днешна дата едва ли са останали православни извън най-неукротимите сини агитки, които да се присъединят към алтернативния синод в случай, че той бъде регистриран от съда под някаква форма. Очевидно е за всички, че делото на покойния Пимен и наследника му Инокентий се ограничи до охулването на църквата, разбиването на авторитета на вярата, заграбването на имоти и прането на пари. Разколът бе и тежко изпитание за патриарх Максим, който и преди 1989 г. имаше нелеката задача да опази паството в грубата епоха на тоталитарния атеизъм.

За негова чест той не отвърна на безкрайните хули и компромати, запази благородство и великодушие през изстъпленията на еретиците. Никого не прокле и никого от покаялите се не отблъсна и даде прошка на всички. Патриархът надживя враговете си и в крайна сметка успя да укрепи единството на БПЦ, което мнозина не могат да му простят.

Православната църква има пред себе си немалко проблеми и предизвикателства, като първото от тях е да избере достоен архиерей по безспорен начин, за да затвори устите на критиците си и да изкорени напълно риска от разкол или вътрешни междуособици.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички