Просия в България или помощи в Белгрейвия?

Просия в България или помощи в Белгрейвия? | StandartNews.com
Лондон. Просия в България или помощи в Белгрейвия? Така е озаглавен коментарът на вестник "Дейли мейл" относно плановете на британското правителство за антирекламна кампания, която да разубеди българите и румънците да се преселят на Острова.
Идеята е тя да се съсредоточи около факта, че времето тук е по-студено и влажно, отколкото очакват, посочва изданието.

Брилянтно. Това променя всичко. Колко разорени източноевропейци биха били отблъснати от предупреждение, че Великобритания е студена и мъглива? Франк Синатра каза почти същото за Калифорния, но това не е спряло никого да се премести там.

Министрите отчаяно се опитват да се преборят с впечатлението, че британските улици са павирани със злато. Но точно така изглежда от София или Букурещ, където емигрантите вече са тръгнали с десетки хиляди да си резервират преминаването на Ламанша с очакване на „Живота на Райли” (телевизионен сериал).

Кой може да ги обвинява? Минималното заплащане в България е 73 пенса на час, сравнено с 6.19 лири във Великобритания. Социалните помощи в Източна Европа варират между оскъдни и несъществуващи. Ако си седите в разпадащ се бетонен квартал от съветско време в София, какво няма да ви харесва във Великобритания? Поставете се в техните евтини „Найк”-ове.
Бихте ли предпочели да просите в Букурещ, вместо да продавате „Биг ишю” (наименование на списание) в Бристол, където живеете без наем в модерно общинско жилище и получавате различни социални помощи за своето семейство?

Изглежда малко вероятно бедните източноевропейци да бъдат отблъснати от предупреждения, че във Великобритания е студено и влажно. Предпочитате ли да ви плащат малко за работа в азбестова фабрика в България или да печелите по 250 лири седмично като барман в кафене в Белгрейвия (т.нар. квартал на богатите в Лондон)?

На имигрантите от България и Румъния, които дойдат във Великобритания без работа, ще им бъде заявено, че трябва да имат частна здравна застраховка, за да се попречи британската здравна система да се превърне в „международна здравна система”.

Министърът по въпросите на имиграцията Марк Харпър заявява, че ограничаването на достъпа до безплатното здравеопазване се разглежда като ключ за предотвратяването на нов наплив от имигранти, когато в края на годината ограниченията отпаднат, пише още "Дейли мейл", цитиран от "Фокус".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай