Нови фалшификации на историята от западните ни съседи

Нови фалшификации на историята от западните ни съседи | StandartNews.com

Нови фалшификации на историята от западните ни съседи 

Повод за моята остра реакция са излезли напоследък публикации в електронни издания на нашите западни съседи от Бившата югославска република Македония (БЮРМ) и Сърбия. Първо в известния с национализма си сайт makedonskosonce.com се появява обширната статия на познатия със своите антибългарски писания Самоил Ратевски "Романците велат - Бугарите се срби!". По-късно тя е услужливо препечатана в сръбския сайт србин.инфо, като са направени съответни добавки и "пояснения".

Статията на Ратевски започва с дълъг преамбюл, показващ цялата му омраза към всичко българско. Ще си позволя да го предам на изкуствения език на югозападните ни съседи, за да не се пропусне нищо от бликащата злост: "Именката "Бугарин" е главен аргумент за копачите на бугарски корени да тврдат дека тие порано раснеле и во нашата земьа. ВеЮе поодамна е кажано дека оваа именка каь нас немала етничка содржина, туку значела "прост, некултурен, изроден, вулгарен" човек, нива или друго. Дека таа именка означувала нешто срамно потврдува и Паисиь кога извикува: "О, неразумна будало, поради што се срамиш да се наречеш Болгарин". До ден-денес каь нас се задржале навредливи изреки како "бугарска работа", "Бугарин" и слично. И не само каь нас. Исто значеЬе има и во грчкиот, италиьанскиот, францускиот, српскиот и во други ьазици".

Набеденият "историчар" Ратевски можеше да отвори който и да е латински речник (дори и латинско-македонски, ако има такъв!) и веднага щеше да види значението на думата "вулгарен" (vulgaris). Открай време тя си значи "обикновен", "прост". В Древен Рим съществува т. нар. простонароден латински (lingua latina vulgaris), на който са изпълнени, например, десетки надписи-графити по стените на загиналия от изригването на вулкана Везувий Помпей преди 2000 години. При това положение, ако vulgaris наистина означава "българин",

би трябвало римляните да познават българите още преди раждането на Христос

Ние обаче нямаме претенции да сме толкова древен народ като македонците и затова ще се откажем от тази теза.
Но за какво всъщност става дума в статията на Ратевски? Изкривявайки историческите факти и четейки ги, както дяволът чете Евангелието, той достига до извода, че през тежкия период на турското робство българите губят националното си самосъзнание. Мнозина емигрират във Влашкото воеводство на север от Дунав и се обозначават като сърби, а понякога - като гърци. А доколкото съществува, думата "българин" означавала именно "прост и некултурен човек".
Всъщност истината е съвсем друга. В последно време аз пътувам доста в Румъния и то във Влашката низина, където между Букурещ и Дунав има редица чисто български села. Имената им са Извоариле, Каламфири, Ликуричи, базирани основно в област Телеорман (северното продължение на нашия Делиорман или Лудогорието). Български селища съществуват и в окръг Гюргево като селата Бранещи и Йепурещи. Край южната пътна дъга на румънската столица пък е българското село Мъгуреле, днес квартал на Букурещ.

Във Влашката низина има и цял град - Александрия, основан през ХIХ в. от българи. Документално е известно, че след изтеглянето на руските части от българските територии при войната с Османската империя от 1828-1829 г. хиляди хора напускат бащините си огнища и се спасяват на север от Дунав. С последните си пари те откупуват от влашкия воевода Александър Гика земи и се заселват там, наричайки създаденото селище на името му. Впрочем там известно време учителства самият Христо Ботев и за това напомня паметник в центъра на града.

Така тези най-късни миграции от началото и първата половина на ХIХ в. се дължат на бягството на много българи на север от голямата река вследствие на кръвопролитните руско-турски войни. Документално е известно, че за да не бъдат върнати обратно, българите се представят за сърби или гърци пред властите на Влахия. По това време Сърбия и Гърция вече са отхвърлили турската власт и са извоювали своята независимост. Самата Влахия пък още е васална на Османската империя и трябва да плаща данък. С декларирането си като сърби или гърци, българите узаконяват присъствието си и турците не могат да имат претенции за тяхното обратно екстрадиране. Иначе те пазят и до днес своя бит, език и култура, но влагат с чувство за дълг и отговорност великолепните си земеделски умения в икономиката на новата си родина.

Между другото сега е особено важен момент за българите в Румъния. Северната ни съседка е изключително толерантна към малцинствата си и им дава възможност за запазване на своите обичаи и традиции. А българите имат сериозно присъствие в парламента, чийто секретар е произхождащият от Банат генерал Николай Миркович. При едно мое гостуване аз посещавам древната влашка столица Търговище, където има цял български квартал. В чудесната сграда на българското читалище навръх Тодоровден ни посреща с хляб и сол председателят на българското дружество Васил Костаки. Там се изнася цял концерт от български песни, похапваме нашенска баница, а на улицата правят традиционни кушии с коне и каруци, каквито у нас вече не могат да се видят. И през това време Васил Костаки ми разказва как преди век и половина българите е трябвало

да се представят за сърби, за да не бъдат изселени от Влахия

Ето това е простата истина. Но аз съм напълно наясно къде Ратевски и други като него "ги стяга чепика", когато става дума за понятието "българин". Защото още преди хиляда години в открития насред град Битоля надпис, цар Иван Владислав, племенник на великия цар Самуил, нарича себе си "българин родом" и "самодържец български". А нали, според "скопските историчари", Самуил и цялото потомство на комит Никола са "основатели на Македонската държава". Интересно как днес трябва да си обясним ясното споменаване на етническата принадлежност на владетелите от тази династия.

И още нещо в сръбския сайт, от което ме напуши смях. На заглавната страница съм представен заедно с моя приятел Младен Станев облечени в средновековни брони на номадски воини. Веднага се досещам какво имат предвид западните ни съседи. Та нали цял век в националистическите писания на бивша Югославия българите се обявяваха за хуни и варвари. Само че снимката е направена в далечна Монголия и на Мемориала на Чингис хан, където всеки може да се облече в ризница срещу скромната сума от 5 долара!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай