На калпав референдум снегът му пречи

Резултатът едва ли ще повлияе на парламентарните избори

На калпав референдум снегът му пречи | StandartNews.com

Васил Тончев, Сова Харис

Не мисля, че снегът е виновен за ниската избирателна активност. В някаква степен сигурно и това дава отражение. Активността наистина е по-ниска от очакванията, но не е голяма изненада. Това показва, че хората все пак се интересуват от бъдещето на ядрената енергетика. Отделно от това обаче проличаха слабостите на организацията на допитването, на замисъла му.

Минуси има и законът за референдумите. Първата слабост - законът трябваше да направи така, че да не се плащат пари за провеждането на това допитване. Отсега нататък почти всяка година ще има избори. И този референдум трябваше да бъде проведен заедно с парламентарния вот, да бъде направен в неговите рамки. Това първо щеше да повдигне активността, второ -

щеше да спести доста пари на страната

Не мисля, че ако двата вота се слеят, БСП щяха да си вдигнат активността. Няма такава директна връзка между избирателните нагласи и очаквания. Дали обаче социалистическата партия успя да си мобилизира достатъчно електората, все още не мога да кажа, защото не разполагам с пълните резултати. Тогава ще се разбере дали гласуването е било партийно, или просто е имало само граждански елемент във вота за ядрената енергетика. Като минус определям още и прага за гласуване, заложен в закона за националното допитване - за да е печеливш референдумът, на него трябва да са гласували 60% от избирателите, дали вота си на предишните избори. Като че ли това показва някакъв срах от страна на политиците от народната воля. Мисля, че това трябва да се промени. Според мен трябва да гласуват половината от избирателите, които се намират в страната, плюс един глас. В момента те са шест милиона и сто хиляди. Така че три милиона и петдесет хиляди гласа щяха да бъдат достатъчни, за да може допитването да се приеме за меродавно.

Рано е още да се каже дали референдумът ще се отрази на следващите парламентарни избори. Ако се види, че гласуването е било повече партийно, може би този факт ще окаже някаква по-голяма мобилизация на електората. Според мен обаче

това влияние няма да е съществено

Можехме ли да минем без този референдум? За мен той е много важен не само поради факта, че е първият демократичен такъв в историята на България. Самият референдум не е провал. Провал е организацията му. Но политиците трябва да се поучат от този опит. И основно да се промени законът. И така тази форма на взимане на решения може да се утвърди. Като цяло, ако не бъдат направени правилните изводи, ще загуби българската демокрация. По стара традиция най-вероятно всички политически сили ще се изкарат победители. Винаги е било така, няма никакви съмнения, че пак ще бъде така.

Направи впечатление, че ромите масово не гласуваха, тъй като не им били платили. Те така бяха научени - гласуват, ако им дадат пари. Сега се оказва, че няма кой да го направи.

Записа Милена Минчева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай