Мекушавият Бах унищожи олимпиадата

Мекушавият Бах унищожи олимпиадата | StandartNews.com

Решението на Международния олимпийски комитет да допусне частично Русия на игрите в Рио, прехвърляйки крайното решение за всеки спорт на международните федерации, разбуни духовете. Предлагаме част от противоречивите отзвуци в световните медии.

Мекушавият Бах унищожи олимпиадата

Мат Лоутън, "Дейли Мейл"

Денят, в който МОК унищожи олимпиадата, бе неделя. Срам за Томас Бах. Беззъбият президент на МОК, който се наслаждава на приятелските си отношения с Владимир Путин и останалите безгръбначни членове на комитета. Срам също и за руските атлети, които ще се борят за злато, сребро и бронз в Рио "спонсорирани" от допинг програма. Но не трябва да сме изцяло изненадани от нежеланието на МОК да накаже спортистите. ФИФА, ИААФ и дори международната федерация по колоездене доказаха в последните години, че големите международни организации не могат да оправят дори собствените си спортове.

А политически погледнато Бах изобщо не беше готов да тръгне на война с Путин, тъй като руснаците доста го подкрепяха да стане президент на МОК. И това е голям проблем, защото отново политиката диктува спорта. И за чистите атлети това решение или по-точно липса на решение е трагична. Олимпиадата бе унищожена.

Компромисът спаси игрите

Олег Шамонаев, gazeta.ru

Исинбаева плаче, босовете на УАДА /световната антидопингова агенция-б.р./ се мръщят, чиновниците от спортното министерство връщат билетите за Рио, а журналистите злорадо си спомнят всички дисквалификации за допинг десет години назад. ОТ Решението на МОК за частично допускане на отбора на Русия на игрите никой не е напълно доволен. Но всички разбират, че всяка страна получи някакви отстъпки. Това е и изкуството на политическия компромис. Томас Бах умело изведе МОК от трудната ситуация, без да се скара с Русия, прехвърляйки цялата отговорност на международните федерации.
Изглежда успя да избегне глобалната криза, но бедата на всички подобни компромиси е, че не решават проблема, а го правят още по-голям.

Разбира се, сега не е време за радикални решения-до олимпиадата остават само десет дни, а проблемите в Рио са достатъчно и без руския допинг. Притеснителното е, че днес спортът затъва в блатото на ненавистта-политическа, национална, социална и се задъхва от съветите на дилетанти. А това гони публиката, оказва давление върху спортистите и пропъжда спонсорите.

МОК продаде душата си

Nansy Armour, USA Today

В момент, когато олимпийското движение се нуждае от решително ръководство, МОК си измива ръцете, обръщайки се към отделните спортни федерации с молба да вземат решение кой отива и кой не в Рио. Вместо решение, което би оказало съществено влияние на целия свят, постановлението на МОК е твърде леко наказание. МОК винаги тръби за значението на честната игра и чистите състезания. Сега видяхме, че това са само думи.

Колосален провал

Paul Hayward, THE TELEGRAPH

Приятелските отношения между Путин и Бах, от които Русия максимално се възползва, са най-яркият пример за опорочените идеали в световния спорт. Криейки се зад правата на отделните спортисти, от които се сваля колективната отговорност за спонсорираната на държавно ниво програма за допинг, МОК иска да му повярваме, че търси справедливост. Решението е колосален провал на ръководството на МОК.

Не може цяла нация да бъде наказана

Mary Dejevsky, THE INDEPENDENT

Олимпийските игри, преди всичко, демонстрират индивидуалните достижения, а не национално превъзходство. Да се отстрани Русия от игрите би означавало да се оскверни този идеал.

Руските запалянковци нямат нужда от подсказване от държавните лидери и медии, за да се нахвърлят с обвинения, че това е политически заговор.

Игрите станаха политически тепих

Jerardo Ruquelme, MARCA

Дори докладът на Макларън признава наличието на "чисти" руски спортисти. И щеше да бъде откровена несправедливост всички те да бъдат сложени в един кюп. Даже най-жестоките съдии избягват колективната отговорност. Мнозина наричат решението на МОК политическо, защото Бах е приятел на Путин. Мнозина обаче биха назовали така и забрана за участие на Русия, защото за това зове Тайгарт, шеф на антидопинговата агенция на САЩ -главния враг на Русия. Спортът, и олимпиадите в частност, все повече се превръщат в оръжие на политическата борба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай