Кристалина не е Дядо Коледа

Кристалина не е Дядо Коледа | StandartNews.com

Точенето на вилици и ножове за евробюджета е смешно

"Е, сега вече ще намажем филията и от двете страни!" Със сигурност мнозина нашенци потриват ръце и са точат ножове, научавайки, че Кристалина Георгиева получава портфейл с годишен бюджет от 140 млрд. евро в Еврокомисията.

Ако пренесем автоматично челния български опит в Брюксел, бихме очаквали финансовият министър на 28-те страни преди всичко да уреди цялата си рода, а после да "нахрани" съпартийци и сънародници. Обръчи от фирми подрънкват в радостно вълнение, работодатели и синдикати танцуват на площада, забравили премеждието с КТБ, по кръчмите радетели за добруването на "клета майка България" пресмятат с колко милиарда ще се оправим.

При новината, че българката ще се грижи за човешките ресурси, хиляди кандидат-чиновници скачат от радост по бюрата. Наясно са, че първо ще заминат братовчедите, чичовците и лелите, но после ще се

отпуши пътят и за останалата орда сънародници.

30 000 работни места за високоплатени бюрократи са това, не е шега работа.

Кристалина Георгиева в допълнение ще следи и работата на европейската служба за борба с измамата - ОЛАФ - вест, която предизвиква градушка с тапи от шампанско в офисите на източващите еврофондовете фирми. Край на строгия безчувствен контрол, досадните процедури и строгите разследвания, привет на ведрите и разбрани ревизори, затварянето на едното око и "комплиментите" в розов плик.

За съжаление тези блянове скоро ще изветреят, защото мечтателите не са улучили нито мястото, нито човека. По правило европейските комисари се излъчват от правителствата на отделните държави, но те не само не отиват с мисия да бранят националните интереси, а дори изрично им е забранено. Мнозина и до днес недоумяват защо Георгиева не успя да осигури солидна помощ за щетите от земетресението в Перник, бежанците и наводненията в страната. Всъщност тя отговаряше за хуманитарната помощ повече извън Европа, а освен това постът й не позволява пряко лобиране.

По същия начин и занапред в качеството си на вицепрезидент по бюджета тя няма как да вади и да дава шепи с пари на всеки, който мине през кабинета й. Усвояването, спирането и пускането на структурните и кохезионни еврофондове зависи от уменията на националната администрация да контролира и направлява успешно проектите. "Имам задължението да направя така, че парите на Европа да работят по-добре за българска икономиката, и за европейците. За България проблемът не е недостигът на пари от Европа, а недоусвояването на тези средства. За следващия програмен период имаме 16 млрд. евро и моята задача е да помогна на България по най-добрия начин да ги усвои, да постигне най-добри резултати", обеща вчера Кристалина Георгиева. Както се казва,

еврокомисарят помага, но в кошара не вкарва.

Тя не би тръгнала произволно да назначава земляци от Любимец на всеки удобен пост. Факт е, обаче, че сред българските кандидати за служители има хиляди достойни професионалисти с качества, които в следващите години неминуемо ще се реализират в Брюксел, и то благодарение на собствените си усилия.

Въпреки всички недоразумения и сплетните на родна почва Георгиева успя да извоюва третия най-важен пост в Европейската комисия с подчинени генерални дирекции и реален бюджет.

Като финансов министър на общността тя ще има думата при всеки по-съществен харч на ЕС, а останалите еврокомисари всеки ден ще я търсят да им свърши по някоя работа. Новият председател Жан-Клод Юнкер избра българката не в името на равенството на половете или пък по партийно поръчение, колкото заради личните й качества, единодушно признати на запад от нейното отечество. При всички положения, дори и със съвети и методически указания, Кристалина Георгиева има с какво да помогне на закъсалата страна, раздиращата се от шуро-баджанашки видения при всяка смяна на властта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай