Коалицията на парите

Всички партии дружно защитиха субсидиите си

Коалицията на парите | StandartNews.com

д-р Румяна Коларова, политолог

През последните няколко дни българската политика ни поднесе поредния парадокс - в условията на безпрецедентно ниско доверие в правителството и партиите, политическа криза и продължаващ вече пети месец протест, нито една парламентарно представена формация не зае позиция за намаляване на партийните субсидии. Може да предположим, че нежеланието да се обсъжда темата за субсидиите и да се тръгне към намаляване на размера им говори за страх. Страх, който всички партии изпитват, че предсрочните парламентарни избори могат да ни "връхлетят" напълно неочаквано и непредвидимо. Това е един вид презастраховане. Управляващите нямат никакви гаранции, че зимата ще мине без социални сътресения, няма гаранции, че затихващите протести няма да избухнат и да подпалят чергата на правителството през януари и февруари.

На второ място, убедена съм, че подобно поведение на парламентарните групи говори за едно - катастрофалният спад в гражданското доверие към политиците ги е направил безсрамни. Те изглежда са станали безчувствени към исканията на хората и неспособни дори на елементарното решение поне частично да се съобразят с общоприетите критерии за партийно финансиране. Многократно вече журналистите сравняваха колко струва на бюджета увеличението на детските добавки, на пенсиите и колко пари ще спести на бюджета намаляването на партийните субсидии. Това изглежда никога не е било аргумент, но ако трябва да получим количествен измерител на безсрамието на политиците, той може да бъде изчислен точно чрез това съотношение.

Трето, важно е да подчертаем, че невъзможността да стартира дебат за намаляването на партийните субсидии е поредната илюстрация за невъзможността четирите парламентарни партии да взимат решения чрез публично договаряне, за невъзможността да постигнат консенсус по елементарни проблеми с лесни и очевидни решения. Защото политиците не би трябвало да имат принципни различия по темата за намаляването на партийната субсидия. Но очевидно възможността за консенсус е сведена до нула в сегашния състав на парламента, а никой не иска да симулира остро партийно противопоставяне по тази болезнена тема.

И последното важно за отбелязване е, че правилата, по които се усвояват и отчитат партийните субсидии, липсата на какъвто и да е контрол за целесъобразно използване на тези средства говори не само за желание тези пари да се харчат безотчетно. Но довежда до неполитическа логика в използването им. Многократно вече се коментира силният стимул за политическо предприемачество - инвестицията в 1-2% вот се оказва примамлив бизнес проект. Това ни връща към ранните години на българската демокрация, когато с кредити за предизборни кампании предприемчиви българи уредиха себе си и своите семейства. Но парламентарно представените партии се страхуват да се споразумеят дори за някакъв вид контрол, който да гарантира политическа целесъобразност и партийна отговорност при изразходването на държавните субсидии.

Записа Борислава Енчева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай