Имаме шанс да вземем пазарите на Турция

Имаме шанс да вземем пазарите на Турция | StandartNews.com

За първи път от девет години Федералният резерв на САЩ вдигна основния си лихвен процент. Това показва, че американската централна банка смята, че американската икономика се развива достатъчно добре. Очакването е, че постепенно до края на следващата година ще има още две или три увеличавания, така че основният лихвен процент да стане 1,5%. Причината е силата на американската икономика, която расте с доста по-бързи темпове в последните пет години от европейските икономики.

Увеличаването на лихвения процент ще даде допълнителен тласък за поскъпване на долара, който спрямо еврото тази година поскъпна с над 20%. Очакваме тази и в началото на следващата година доларът да поскъпне още както спрямо еврото, така и спрямо основните валути в някои от развиващите се държави, като например съседна Турция. Турската лира спрямо долара тази година е паднала с близо 30%. Увеличаването на лихвите допълнително ще спомогне за обезценяването на турската лира спрямо долара.

За повечето развиващи се страни увеличеният основен лихвен процент ще има отрицателен ефект. Защото валутите в Бразилия, Турция, Русия, Индия и Китай са свързани с долара. Тези държави вземат кредити основно в долари. И оскъпянатето му ще има негативен ефект върху техните икономики. Особено върху турската. Турция е много задлъжняла, крупните фирми са с доста големи кредити.

Турция близо 10 години се развиваше доста добре. Но от миналата година икономиката й е много по-слаба. Основно се задвижва от задлъжняването на държавния сектор, от все по-големите кредити, главно за инфраструктурно строителство. В световен мащаб Турция е страната, която най-негативно ще усети увеличаването на лихвения процент и оскъпяването на долара. Там тепърва ще има проблеми в икономическото развитие. Една част от по-големите инфраструктурни проекти, които правителството обещава, няма да се случат в следващите години.

За България и голяма част от Източна Европа всичко това може да има лек положителен ефект

по две причини. Първата е, че всички източноевропейски страни имат ниски тавани на задълженията, някъде около 45% спрямо БВП средно за Централна и Източна Европа. България е малко под 30%.

Втората е, че благодарение на влизането на Словакия, Словения и балтийските държави в еврозоната почти всички нови заеми в последното десетилетие са в евро, както е и в България. Държавният дълг е почти изцяло в евро. Това означава, че увеличаването на основния лихвен процент в САЩ няма да влияе с допълнителни тежести нито върху държавните задължения, нито върху фирмите, които са също главно в евро.

За България ще има положителен ефект, ако може да вземе част от пазарите, които в момента се движат и са заети от наши конкуренти на европейския пазар. Става въпрос за селскостопанска продукция, машиностроене, за индустрия, свързана с коли. В момента в Турция значителна част от това производство е за страни от Западна Европа. Турция, Словакия и донякъде Полша са основните страни около нас, които произвеждат части за коли, например. Тази индустрия започва да се развива доста добре в България, особено около Пловдив. Затова Министерство на икономиката и община Пловдив могат да мислят по какъв начин при по-добра конюнктура за български производители да вземем по-голяма част от този пазар в Европа. Тъй като това е тежка продукция, тя не се произвежда извън Европа. И ние се конкурираме само със съседите си. Добре е да се направи анализ заедно с бизнес асоциациите и министерство на икономиката как страната ни да се възползва, когато нашите конкуренти имат по-големи проблеми.

Туризмът също е сектор, в който получаваме нов шанс

Туризмът в Турция е почти изцяло в долари и догодина също ще поскъпне. И наши компании могат да спечелят от това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай