Гласовете от чужбина не решават вота наесен

Гласовете от чужбина не решават вота наесен | StandartNews.com

Драмата около Изборния кодекс, чиито поправки се внасят в Народното събрание, произтича по-скоро от това, че при обсъжданото изборно законодателство всяка от партиите, с изключение на Патриотичния фронт, се опитва да наложи норми, свързани с предизборни лозунги и програми. Това е голямата драма. Този тип послания трябва да бъдат опростени, разбираеми и така се стига до формулировки като задължително гласуване.

Не мисля, че правата за гласуване на сънародниците ни в чужбина са застрашени. Има два класа гласуващи, разбира се. Но и след като се приеме последният вариант на поправките, за който съм чул, разбира се, на практика извън Турция ще може да се гласува в степен, съизмерима със сегашните параметри. В Турция ще има ограничение на секциите, но тъй като става въпрос за съседна държава, се предполага, че гласоподавателите там ще могат да пропътуват 100-200 км и да гласуват тук, в България, в избирателния район, където са записани. Предполагам, че ще има доста голям поток от Турция.

На последните парламентарни избори, които съвпадаха с най-големия мюсюлмански религиозен празник Рамазан Байрам, по мои оценки между 20 000 и 30 000 души от Турция са посетили родните си места, за да пуснат бюлетини в България. Предполагам, че сега ще се получи нещо подобно - след като веднъж схемата е тренирана, вероятно ще се повтори.
Нека да изчакаме евентуалното оспорване в Конституционния съд, но едва ли промените в Изборния кодекс ще доведат до промяна на статуквото на предстоящите избори. В Турция пак ще бъдат подадени 80 000-90 000 гласа. Не бива обаче да забравяме, че гласуването в чужбина има по-малко отношение в резултата на президентските избори. Ако на парламентарните избори в последните 13-14 години са се раздавали 10-20 мандата с гласовете, получени в чужбина, на президентските подаваните в чужбина гласове са нямали значение за определяне на изборния резултат. Там маржовете, които определят изборния резултат, са по-големи, отколкото гласовете, подадени в чужбина.

В резултат на цялата тази шумотевица около Изборния кодекс всъщност лидерът на НФСБ и председател на парламентарната група на ПФ Валери Симеонов спечели правото да се появява във всяко тв студио и да повтаря: Ние искаме!

Спорът около Изборния кодекс обаче си остава встрани от истинските проблеми. Този спор е високо в приоритетите на всички парламентарни групи. Единственият проблем е, че това, което сега ще напишат, може и да няма никакво значение тогава, когато стигнем до реална изборна кампания, близо до датата на следващите парламентарни избори. На президентските избори нищо от това, което сме писали, няма значение - те ще се проведат така, както са се провеждали винаги. Както вече казах, гласовете от чужбина не са определяли резултата от президентските избори. Но за парламентарните избори може да има значение. Като приближат парламентарните, политиците пак ще огледат кодекса, ще преценят. Ако нещо би повлияло на резултата, ще го тушират по някакъв начин.

Не предвиждам предсрочни избори - ГЕРБ са обречени да изкарат тоя мандат.

/Пред marica.bg/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай