Черната кампания също може да е стилна

Черната кампания също може да е стилна | StandartNews.com

Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека при БАН

Няма политическа кампания в света, която да се е отказала от компроматите войни. Те не са наш патент. Разликата между нас и другите политически играчи в развитите демокрации е това, че на базата на традициите, които имат, има и правила, които не могат да се нарушават. Тези правила ги карат малко повече да обират негативната форма на говорене. Съществува фина линия между грозната компроматна война, която отвращава избирателя от политиката, и умението да покажеш негативите на опонента.

Докато при нас компроматната война е много по-видима, защото подобни правила не са утвърдени. Защото медиите не функционират на пазарен принцип и защото няма професионализъм. В България в годините на недовършен преход, на период, в който все още се пренареждаме и така и не успяхме да формираме балансирана политическа система. Имам предвид липсата на нормална двупартийна или максимално трипартийна система. Липсват традиции на партиите от център - дясно, имаме разбито дясно.

Към тях се прибавя и липсата на навици да правиш кампания и да можеш да мислиш политиката през идеята, че политическата ти партия трябва да продължи да съществува, независимо от това дали ти ще продължиш да съществуваш в нея. През всички тези болести на младостта черните пиар кампании и компроматните войни са естествена част от "войната" в предизборни кампании - всичко това у нас изглежда много грозно. Много грозно, защото усещането за манипулация е тотално. Усещането, че нещо става, ние знаем, че то става, а другите си мислят, че ние не знаем. В тази ужасна игра на некоректни и невъзпитани послания от страна на политиците на избирателите не им остава нищо друго освен чувството, че няма перспектива и отвращението.

В предстоящите избори завръзката е в по-малките партии, в тяхното категорично появяване и борба да станат фактор. Новите партии растат, появяват се, присъстват. Да, АБВ се появи малко по-късно, малко с по-голямо очакване, показаха едни по-високи проценти в началото, после малко се сви. Реформаторският блок почти по същия начин - по-високи проценти в началото, които след това леко стихнаха. Николай Бареков и "България без цензура" постепенно трупат проценти и има възходяща тенденция за разлика от първите две. В крайна сметка се получава обаче, че две от тези по-малки партии (АБВ и РБ) имат по-тясна целева група от избиратели. Всъщност ние влизаме в един цикъл - хем ни се иска промяна, хем не виждаме промяната откъде ще дойде.

(Пред Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай