Понеделник,

Черната кампания също може да е стилна

От: Администратор -
1066
Черната кампания също може да е стилна
A
A
A

Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека при БАН

Няма политическа кампания в света, която да се е отказала от компроматите войни. Те не са наш патент. Разликата между нас и другите политически играчи в развитите демокрации е това, че на базата на традициите, които имат, има и правила, които не могат да се нарушават. Тези правила ги карат малко повече да обират негативната форма на говорене. Съществува фина линия между грозната компроматна война, която отвращава избирателя от политиката, и умението да покажеш негативите на опонента.

Докато при нас компроматната война е много по-видима, защото подобни правила не са утвърдени. Защото медиите не функционират на пазарен принцип и защото няма професионализъм. В България в годините на недовършен преход, на период, в който все още се пренареждаме и така и не успяхме да формираме балансирана политическа система. Имам предвид липсата на нормална двупартийна или максимално трипартийна система. Липсват традиции на партиите от център - дясно, имаме разбито дясно.

Към тях се прибавя и липсата на навици да правиш кампания и да можеш да мислиш политиката през идеята, че политическата ти партия трябва да продължи да съществува, независимо от това дали ти ще продължиш да съществуваш в нея. През всички тези болести на младостта черните пиар кампании и компроматните войни са естествена част от "войната" в предизборни кампании - всичко това у нас изглежда много грозно. Много грозно, защото усещането за манипулация е тотално. Усещането, че нещо става, ние знаем, че то става, а другите си мислят, че ние не знаем. В тази ужасна игра на некоректни и невъзпитани послания от страна на политиците на избирателите не им остава нищо друго освен чувството, че няма перспектива и отвращението.

В предстоящите избори завръзката е в по-малките партии, в тяхното категорично появяване и борба да станат фактор. Новите партии растат, появяват се, присъстват. Да, АБВ се появи малко по-късно, малко с по-голямо очакване, показаха едни по-високи проценти в началото, после малко се сви. Реформаторският блок почти по същия начин - по-високи проценти в началото, които след това леко стихнаха. Николай Бареков и "България без цензура" постепенно трупат проценти и има възходяща тенденция за разлика от първите две. В крайна сметка се получава обаче, че две от тези по-малки партии (АБВ и РБ) имат по-тясна целева група от избиратели. Всъщност ние влизаме в един цикъл - хем ни се иска промяна, хем не виждаме промяната откъде ще дойде.

(Пред Фокус)


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички