Влагат 6 млн. в Етъра и Боженци

Влагат 6 млн. в Етъра и Боженци | StandartNews.com

Габрово. Повече от 6 млн. лв. ще бъдат вложени в обновяването на комплекс Етъра край Габрово и в Боженци. След проведена процедура за обществена поръчка са избрани изпълнителите на строително-монтажните работи по "Интегриран проект за развитие на културно-историческия туристически продукт и свързаната с него инфраструктура в община Габрово".

Това са ДЗЗД "Боженци" 2012, състоящо се от софийските фирми „Реставрация" ЕАД, „ИПС Инфраструктури" АД и „Мират груп" ООД, ДЗЗД „Евро Строй", включващо „Крис груп" ЕООД от Русе и „ВТ Инженеринг" ООД от Велико Търново, както и Обединение „Културна инфраструктура Габрово 2012" със съдружници „Строител" ООД - Русе и „Плиска консултинг" ООД - София.

Проектът за утвърждаване на Габрово като национален туристически център се финансира по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции" на Оперативна програма „Регионално развитие". Общата му стойност е 6 195 596 лв., от които 275 704 лв. са собствен принос на община Габрово.

Разработката включва едни от най-атрактивните и популярни национални обекти на културно-историческото наследство - Архитектурно-етнографски комплекс „Етър", Архитектурно-исторически резерват „Боженци", Дечкова къща. Предстои реставрация и адаптация на бившата сграда на Регионалния исторически музей на ул."Николаевска" № 3, която е паметник на културата с местно значение, за да се превърне в първия виртуален музей в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай