Честваме Националния празник

България отбелязва 146 години от Освобождението

Честваме Националния празник | StandartNews.com

На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор, с който България е освободена от османско робство и се поставя началото на Третата българска държава.

По традиция, кулминацията на празника бе на историческия връх Шипка. Хиляди граждани се качиха на заветния връх, за да отдадат почит към героите загинали за свободата.

Официални гости на тържествената церемония бяха Президентът на РБългария-Румен Радев и председателят на НС -Росен Желязков.
„Горд съм да видя толкова много родолюбиви българи на Шипка в деня на Националния ни празник. Тук, на увенчания с вечна слава връх, подвигът на нашите опълченци, застанали рамо до рамо, с войните от армията на руския император Александър II, отвори пътя към свободата на България”, заяви президентът Румен Радев в своята реч пред Паметника на свободата.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова уважи тържествената церемония, както и благодарствения молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство старозагорския митрополит Киприна в храм-паметника “Св. Рождество Христово” в Шипка.

Община Казанлък , като домакин, осигури организацията на честванията на Националния празник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай