За осми път Балчик събра младите в изкуството

За осми път Балчик събра младите в изкуството | StandartNews.com

От 9 до 18 септември красивия морски град Балчик отново е домакин на осмия поред международен форум „Виа Понтика", който събира младите в изкуството. Началото на феста с концерт фолклорен ансамбъл „Тракия". Около 200 са студентите от висши училища по изкуствата, които ще демонстрират възможности и талант в театрални постановки, концерти, изложби, кинопрожекции. Проявите ще бъдат достъпни в ДКИ КЦ „Двореца", в Художествената галерия, Народно читалище „Паисий Хилендарски", храма „Св.св. Константин и Елена" в Балчик.

С особен интерес се очаква изложбата на скулптора Веселин Ламбрев – „Точка на кипене на фантазията", която ще бъде експонирана в Арт галерия „Тунела" в „Двореца". Театралният афиш включва четири заглавия: „Слугините" от Жан Жьоне, „Пиеса №27" от Алексей Слаповски, „Красиви тела" от Лора Кънингам и „Небесен отряд" от Джордже Лебович и Александър Обренович. Към тях се присъединяват и куклените спектакли „Клоуни и кукли" и „Джовани и Лече-буболече". Традиционно с изложби се представят студентите от Националната художествена академия. Тази година в тях ще се включат и представители на Лесотехническия университет - София. Международното присъствие се проектира от възпитаници на Университета на Черна гора и Университета „Овидиус" - Констанца, Румъния.

Ежегодното участие на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров"-София, в Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика" тази година ще се реализира с вокален концерт на Дуо"Колаж" и инструменталните провокации на Камерен ансамбъл "Силуети". В рамките и на осмото издание на форума отново са предвидени два дни за прожекции на късометражно кино. В Каменната зала в „Двореца" и в НЧ „Паисий Хилендарски" ще бъдат представени филми от осмото състезание- CILECT PRIZE 2015. Ще бъде представен и българския игрален филм „Омбре". В проявата ще участват студенти от България, Румъния и Черна гора. Фестивалът на младите в изкуството се организира от сдружение „Виа Понтика -2010" с председател Красимир Ранков, с изключителното съдействие на община Балчик и ДКИ КЦ "Двореца".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай