Владимир Георгиев: Самоков става топ дестинация

Много е важно и хората, и бизнесът да усещат, че решаваме проблемите им по най-бързия и адекватен начин, казва кметът на Самоков

Владимир Георгиев: Самоков става топ дестинация | StandartNews.com
  • Въпреки кризата и инфлацията не вдигнахме данъците
  • Много е важно и хората, и бизнесът да усещат, че решаваме проблемите им по най-бързия и адекватен начин, казва кметът на Самоков Владимир Георгиев в специално интервю за в. "Стандарт"

Не спряхме уличното осветление, дори когато цената на тока стана рекордна

Решаваме и големия проблем с бездомните кучета

Болницата ни е една от малкото общински с положителен финансов резултат, с много добра материална база и модерна техника

 

- Г-н Георгиев, каква е равносметката от мандата, който приключва. Кои бяха най-големите предизвикателства, пред които се изправихте и как се справихте с тях? 

- Приключва един, бих казал, много динамичен мандат, който премина под знака на кризите - време на пандемия, икономическа и политическа криза, война. Не сме си представяли, че ще имаме такива перипетии, но сега вече, от дистанцията на времето, мога да кажа, че при тези обстоятелства се справихме добре, включително и във връзка със здравните грижи. Заедно с ръководството на болницата и лично с д-р Ковачка, взехме много бързи и адекватни мерки. Усилено работихме хората да получат здравно обслужване, включително и лекарства. По време на пандемията се постарахме да приложим адекватни социални грижи и съдействие за купуване на храна и лекарства. Трябва да отбележа, че  дори, в някои отношения, когато държавата не даваше формули и правила, по които да вървим, ние, на местно ниво, ги създавахме. Това беше важно, защото хората точно това очакваха от нас.

- Как се отрази икономическата криза на община Самоков?

- На общия фон икономическата криза много сериозно се отрази при нас. За електроенергията държавата пое част от компенсациите, но с природния газ това не се случи. А при нас целият град Самоков и курортът Боровец са газифицирани. Удовлетворен съм, че нито една детска градина, нито едно училище, нито една социална, здравна, административна служба или организация, не е затворила заради липса на отопление. Дори когато цената на електроенергията достигна рекордни стойности, ние не си позволихме на нито един квартал, село, град, курорт, да спрем или лимитираме уличното осветление. И това е благодарение на ефективната инвестиция, която направихме през 2016 г., като внедрихме енергоспестяващо улично осветление на територията на цялата община. Мисля, че в тази криза, въпреки трудностите и перипетиите, преминахме по възможно най-лекия начин, доколкото това е възможно. 

От друга страна икономическата криза спря много процедури. Инфлацията блокира дейности по проведени поръчки заради несъответствия в стойностите на заложените материали. Но ние се опитваме, въпреки многото блокирани  процедури кризата да не се усеща. 

Не на последно място, въпреки цялата тази ситуация, общината е финансово стабилна, което е от изключителна важност. 

- Каква беше Вашата стратегия за стимулиране на икономическия растеж и развитие на община Самоков?

- Много е важно, хората, бизнесът, всеки един, който има вила, къща, имот да усети, че по най-бързия и адекватен начин го обслужваме. Това за мен е една от стратегиите, защото се предоставят бързи и адекватни услуги, това ще стимулира и инвестициите. При нас има страшно много преписки, говорим за над 25 хил. годишно. Строителните разрешения в пъти се увеличиха, което говори за добър инвестиционен климат. Факт е, че на територията на общината се случват много сериозни частни инвестиции. Те също според мен са предпоставка да мислим, че в общината като цяло се създава добра атмосфера. 

Въпреки че нямаше европейско финансиране, с екипа ми съумяхме да подготвим много сериозни проекти, за които кандидатствахме. Една част от тях се одобриха и се реализират в момента. Някои са одобрени, но ще се случат следващата и по-следващата година. Темпото не сме го загубили. Сред основните ни приоритети са ВиК инфраструктурата, пътищата, социалните услуги, образованието, здравеопазването възстановяване на културното-историческото наследство. Във всичко това, което изброих, има поне по 2 проекта. 

- Как се справяхте с проблемите, свързани с околната среда?

- Имаме много добре работещо общинско предприятие за управление на отпадъците. Тук трябва да подчертая, че през последните години не сме вдигали данъците и таксите за битови отпадъци, въпреки инфлацията, цените на горива и ръста на минимална работна заплата. 

Относно опазването на околната среда трябва много да работим в насока за насърчаване на разделното отпадъците. Опитваме се с нетрадиционни методи, като събирането на зелени точки - да стимулираме хората да го правят. Това ще означава по-малко депониран отпадък. От друга страна сме дали възможност гражданите безплатно да изхвърлят на депото разделно събраните си отпадъци. В тази посока работи и сепариращата инсталация, като мога да заявя, че вече постигаме над 50% оползотворяване на битовия отпадък. Все повече стават вторичните суровини, които ние продаваме и капитализираме в приходи за предприятието. Стремим се да ги инвестираме в техника, чрез която да се намалява отпадъка, да се почистват обществените пространства, да се подпомага работата по опазване на околната среда. 

На път сме да решим един дългогодишен проблем, какъвто са бездомните кучета. На финален етап е изграждането на приют. Сега работим по вертикалната му планировка и оборудването. Надявам се, че до края на мандата той ще започне да функционира.

Но екологията е комплексни усилия. Трябва да създадем възможност за изхвърляне на строителните отпадъци. Това ще реши проблема с нерегламентираните сметища. Екология е и това градът да бъде с все повече зеленина, растителност, дървета, обработени тревни площи. Мисля, че се забелязват усилията ни в тази насока. Екология е да правим кампании за пролетно почистване, за зарибяване, за залесяване. Такъв проект по залесяване имаме и с друго наше предприятие, каквото е Общинско лесничейство. То също през тези години е в много добро финансово състояние и особено по време на кризата успяхме да осигурим доста по-евтини дърва за огрев на домакинствата в общината.

- Как се промени обликът на общината през последните години?

- Надявам се тази оценка да я дадат хората. Инвестициите, които се правят на територията на община Самоков са сериозни - инвестиции в областта на туризма, в спортната инфраструктура, в селското стопанство, в различни части на общината - "Самелион" в Самоков, "Окол Лейк Парк" в Горни Окол, "Белчин гардън" в курорта Белчин бани, "Белчински извор" в Белчин. В сферата на земеделието мога да посоча фермите "Добрев" и "Щерев" в с. Рельово, земеделски производители и др.

Тук, освен хората да идват да почиват целогодишно, каквато е политиката ни през последните 10 години, ще могат да ползват и местна храна, ще могат да идват отбори на подготовка, на рехабилитация, на лагери. Всички тези инвестиции, които споменах, са частни, но като цяло те ще допринесат много за развитието на общината. 

Ние също правим инвестиции, чрез които да подпомогнем целогодишния туризъм. В Боровец възстановихме екопътека "Песако", за втора поредна година провеждаме международен джаз фестивал "д-р Емил Илиев", през тази година стартира фолклорния фестивал "Чушка пръжка", правят се велоалеи. Полагаме усилия и за възстановяването на Мальовица - там текат много сериозни инвестиции. Стараем се да организираме много културни и исторически фестивали и празници на територията на цялата община, което се надяваме да доведе повече туристи и инвестиции в бъдеще.

- Какви бяха най-големите критики към Вашата работа?

- Нормално е, винаги има критики. По-голяма част от тях са за инфраструктурата. Веднага гледаме да реагираме.

Критикували са ни и за чистотата. Отново гледаме да реагираме бързо - купихме метачни машини, увеличихме хората, заети в сектор "Чистота", защото ако искаме да сме туристически район, това е от съществено значение. 

Разбира се, че сме длъжници на Боровец, затова и в тази посока гледаме да довършим до край проекта за нов център на курорта. Сигурен съм, че след реализацията му, Боровец ще има напълно нова визия, която подхожда на курорт от световна величина. Така че, аз съм радостен, когато не само ни хвалят, но и ни критикуват и ни дават съвети в каква насока да насочим усилията си. Приемам положително всички тези критики.

- На фона на Ковид-кризата, фокусът близо две години бе върху здравеопазването. Какво е състоянието на болницата?

- Мога да кажа, че нашата болница е една от малкото общински с положителен финансов резултат, с много добра материална база и модерна техника. Всичко дължим на съвместната си работа с ръководството на МБАЛ. Ние го оценяваме и от своя страна се стремим да помагаме за подобряване на базата, закупуване на техниката, а това пести средства, за да се осигурят възнагражденията на специалистите и обучение за персонала. Успоредно с това се изгражда и абсолютно нов център за спешна медицинска помощ на територията на терена на МБАЛ-Самоков.

- Как се справяхте със социална подкрепа за нуждаещите се групи в общината?

- Точно пандемията ни показа какво все още може да направим, въпреки че община Самоков има богата палитра от социални услуги. Направихме "Детско-ученическо и обществено хранене", чрез което осигуряваме изхранването на всички потребители на този вид социални услуги, включително детските градини и училищата. Имаме и Център за социална рехабилитация, и дневен Център за социална интеграция на деца и младежи с увреждания, Център за обществена подкрепа, Консултативен център, Център за настаняване от семеен тип, два дома за стари хора, за които също сме пуснали проект и кандидатстваме за модернизирането им. Успоредно сме подали проект за социален дом за една изцяло изоставена сграда на училището в с. Ковачевци и очакваме разглеждането му. Ще се стараем легловата база за хората и потребителите на Дома за стари хора да бъде разширена. Стремим се да има повече социални услуги и да обхванем повече потребители. Към момента Общината има одобрен проект за над 2 млн. лева за лични асистенти - точно това, от което имаха нужда хората по време на пандемията.

- Кои бяха най-големите уроци през мандата и как бихте ги използвали за подобряване на бъдещата си работа?

- Със сигурност мога да кажа, че съм с много по-голям опит не само заради мандатите, които имам зад мен и заради работата, но и заради това, че вече доста години съм в Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България. Това е много голяма школа. На много места видях работещи решения, които исках да ги приложа тук в общината и в процес на прилагането на тези решения ми помогнаха контактите и срещите, които съм имал, форумите, на които съм присъствал. Истината е, че всяко нещо съм пречупвал през това как можем да го въведем и да го направим в нашия град и нашите села, за да може те да изглеждат много по-съвременни, чисти, по-европейски. Искрено се надявам с моите съграждани да станем всички съмишленици в тази посока, защото ако заедно гледаме и следваме една цел, то тя ще бъде по-лесно постигната. Но трябва да променим манталитета си и самите нас като хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай