Варна със станция за зареждане на електрически коли

Варна със станция за зареждане на електрически коли | StandartNews.com

Първата станция за зареждане на електрически превозни средства бе открита в последния ден на май във Варна. Зарядната колонка, разположена на открития паркинг пред Мол Варна, е дело на Център за енергийни решения и ЗК АД. Съоръжението е подходящо за зареждане на всички марки и модели електрически превозни средства и е достъпно за ползване без такси до края на годината.

„Приветствам инициативата и поздравявам създателите на станцията, защото тя изцяло кореспондира с нашата политика за подобряване на качеството на въздуха", заяви кметът Иван Портних, който бе гост на откриването на съоръжението, заедно с областния управител Стоян Пасев и кмета на район Младост Христо Христов. Портних съобщи, че Община Варна кандидатства за закупуване на три електромобила по първата национална програма за стимулиране използването на екологично чистите електрически и хибридни превозни средства. „Така ще дадем добър пример и ще покажем на хората, че това е екологично по-евтин начин за придвижване", поясни Иван Портних.

Главният инженер на 3К Кольо Орешков поясни, че изборът на локацията за монтажа на зарядната станция е бил продиктуван от изключително подходящите условия. „Паркингът на Мол Варна е едно от малкото места в града, където можеш да спреш колата си денонощно без ограничения", каза инж. Орешков. GPS координатите на станцията ще бъдат включени в европейската карта, която ориентира собствениците на електромобили къде в рамките на Стария континент може да зареждат колите си, допълни той. Зарядната станция в Мол Варна ще се ползва без такса до края на годината. Тя е разположена на паркинга срещу централния вход на търговския център и е подходяща за зареждане на всички марки и модели електрически МПС, които разполагат с контакт Тип 2 или Тип Шуко. Освен за електромобили, електрически велосипеди и скутери, съоръжението може да се използва и за зареждане на мобилни устройства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай