Уволниха полицай за взимане на подкуп от роми

Уволниха полицай за взимане на подкуп от роми | StandartNews.com

Стара Загора. Полицай от Стара Загора е уволнен заради обвинения за подкуп. Разследването срещу него продължава, обвинението е за това, че вземал пари от роми, за да пропуска каруците им с незаконно добита дървесина от местността "Карасиврия", която граничи с ромския квартал "Лозенец" и парк "Аязмото".

900 кубика дървесина за огрев и 37 кубика за строителства от незаконна сеч са заловени през изминалата година на територията на Старозагорска област, щетите са над половин милион лева.

Общ фронт срещу незаконната сеч

Общ фронт срещу незаконната сеч и унищожаването на зеленото богатство в Старозагорско формират всички държавни и общински институции. Това стана ясно от работната среща, свикана от старозагорския губернатор Живка Аладжова в сряда.

А цифрите показват, че незаконното изсичане на горски насаждения, включително в паркове като „Аязмото" и крайградски зони като Карасеврия, става все по-масово. През миналата години горските стражи са съставили общо 960 акта за незаконна сеч, които са с 65 повече от предишната година, съобщи шефът на регионалното управление на горите Петър Заяков.

В полза на държавата са били конфискувани 900 куб. дърва, 14 автомобила, 94 каруци, 30 коня, 96 моторни резачки.

Той увери, че от началото на идната седмица със заповед ще бъде ограничено движението на моторни превозни средства и каруци в най-засегнатите райони край Стара Загора. Съгласно наредба на земеделското министерство на малоимотнитие, основно в ромския кв. „Лозенец", горското стопанство е издало само за последните 5 месеца 1500 разрешения за т.н. техническа сеч в гората на дърва за огрев. Това обаче не е намалило темповете и мащабите на бракониерската сеч.

Засилване на контрола и съвместната работа на оторизираните държавни и общински органи, съвместни акции на горските, полицията и местните власти, по-строги санкции срещу нарушителите включително и полагане на обществено-полезен труд – това са само част от мерките, които участниците в работната среща предлагат срещу незаконната сеч в областта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай