Цената на зърното за хляб пада

Цената на зърното за хляб пада | StandartNews.com

Цената на пшеницата за хляб пада, съобщи Борис Ангелов, управител на стоковата борса в Монтана. Тон вече е предлага за 280 лв., при 300 в началото на изкупната кампания. Пада и цената на фуражната пшеница. Тя се предлага и продава от 250 до 280 лв. за тон в зависимост от качеството си.

Износът на зърно е почти епизодичен. Производители возят малко зърно за Гърция, но заради забавени разплащания изчакват парите си. Слаб е и износът през пристанището в Лом. Заради ниския Дунав се товарят само малки баржи, обясни Борис Ангелов.

Производители от района на Монтана пазят в складове поне 50 – 60 000 т пшеница от миналата година. Новата реколта стига 200 000 т. Това е причината търговията да е слаба. Мелниците са запасени със зърно от сарата и новата реколта за поне половин година напред. Заради намаленото търсене на брашно те също са спрели да купуват зърно.
Производители от района се ориентират и към отглеждане на соя. Българският соев шрот ще бъде търсен, тъй като културата е без ГМО. Някои започват да отглеждат и повече грах, кориандър и нахут.

Има търсене на царевица от новата реколта от български и гръцки фуражопроизводители, каза още Борис Ангелов. Заради засушаването прибирането на тази култура ще започне по-рано от обикновено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай