Три дни тържества за 150 г. читалище в Гоце Делчев

Три дни тържества за 150 г. читалище в Гоце Делчев | StandartNews.com

С откриването на тематична изложба във вторник бе поставено началото на тридневните тържества в Гоце Делечв за 150-годишнината от дейността на Народно читалище "Просвета – 1865". Експозицията „Светилникът на Неврокоп" проследява най-важните моменти от историята на читалищната дейност в града. Десетки хора присъстваха на откриването на изложбата, която бе изключително интересна и предизвика емоционални спомени у мнозина. Чрез многобройни фотоси, получени от различните състави и школи награди, плакети и грамоти през годините, посетителите имаха възможността да проследят цялата 150-годишна история на най-старото читалище в района.

Събитията продължават и днес, когато своите умения ще покажат възпитаниците на детските школи и състави към читалището. В 17.00 часа от площад "Гоце Делчев" до площад "Македония" ще се състои шествие с тяхно участие, а веднага след това на площада пред Дома на културата започва концерт.

Кулминацията на честванията ще бъде утре, 30 април, когато ще се състои тържественият концерт. Музикалната проява ще започне в 18.00 часа в Дома на културата. В него ще участват Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци - Гоце Делчев и Националният ансамбъл за народни песни и танци „Танец" от македонската столица Скопие.

Читалището е основано през 1865 г. под името "Зора" по инициатива на учителя Атанас Кръстев. Читалището се помещава в Пализоевата къща, а негов пръв председател е Стоян Шехинов. Най-старият запазен устав е от 1874 г. Той бе сред най-интересните експонати на изложбата. През годините на робство читалището е било ярко културно и образователно средище за Неврокопския край. През далечната 1903 година в него е изнесено първото театрално представление – «Многострадална Геновева». От 1903 г. до 1908 г. читалищната дейност е прекъсната, а след това то е възстановено под името "Просвета". През 1914 година тук е създаден мъжки певчески хор, който по-късно става смесен, а през 1935 г. е сформиран литературен кръжок "Людмил Стоянов".

Библиотеката в читалището също е много добре развита с над 140 000 тома литература и богат краеведчески отдел. Създаденият през 1946 г. Ансамбъл за народни песни и танци "Яне Сандански" с ръководител Зафир Кънчев, е първият самодеен фолклорен ансамбъл в България. Музейната сбирка към читалището става основа за създаването на градския исторически музей през 1964 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай