Спасяват уникална скална църква по европроект

Защитници на природата и културата притеснени от проекта край Яйлата

Спасяват уникална скална църква по европроект | StandartNews.com

Добрич. Официално бе даден стартът на проект на историческия музей в Каварна - "Яйлата - античната врата на Добруджа", който има за цел да укрепи уникалната скална църква в резервата "Св. св. Константин и Елена" и реставрира и консервира ранновизантийската крепост, която се намира там.

Проектът стана повод любителите на природата да се притеснят от строителните дейности, които са заложени в него и затова при символичния му старт те присъстваха мълчаливо, като бяха разпънали и два големи транспаранта, изразяващи техния протест с надписите си: "Яйлата не е Дисниленд!" и "Не се гаврете с паметниците!". Пред журналисти един от активистите - художникът Владо Руменов, който бе и сред тези, които алармираха за строителството на братя Павлови, заяви пред журналисти, че проектът буди притеснение и с заради това, че с мащабните строителни дейности, планирани в него, ще се унищожи около 16 дка защитена степна растителност.

"За да стане това, което е предвидено, това означава тук да идват тежки камиони, да се донесат тонове камъни и така ще бъде унищожена растителността" - каза Руменов. Заради факта, че теренът не позволява, първата копка бе символична с лисване на менче с вода, а директорът на Историческия музей Дарина Мирчева, на която Владо Руменов и другите природолюбители връчиха своите въпроси заяви, че ще получат отговори по време на нарочната пресконференция. В нейните рамки Руменов връчи въпросите си и на кмета на община Каварна Цонко Цонев, който даде отговори на голямата част от тях, а на останалата отговориха специалистите, разработили проекта. "Ако Вие бяхте дошли да ни попитате, г-н Руменов, тук в общината, щяхме да Ви покажем проекта и опасенията Ви, че ще има ПВЦ и тенекия, щяхте да разберете, че са безпочвени, защото няма по проект да има такива неща" - каза Цонев. Мирчева поясни по повод друго притеснение - това, че ще има художествено осветление, че това е било само работна идея и такова няма да има.

Общата стойност на проекта е 2 213 333 хил. лв. "Водеща в него е скалната църква "Св. св. Константин и Елена", която е затворена повече от три години след земетресение и ако спешно не бъде укрепена, то догодина просто няма да я имаме. Затова започваме именно с укрепителни дейности, които планираме да привършат до месец. Проектът е одобрен от НИПК и Министерство на културата и наблюдаващ археолог е Христо Кузов от музея във Варна" - каза още Мирчева. Докато текат укрепителните дейности ще бъде извършено и археологическо проучване, добави още тя.

Цонев пък внесе пояснение, че едва миналата година община Каварна е получила за срок от 10 години правото да стопанисва и управлява Яйлата, която иначе е държавна собственост. "Веднага направихме проекта, защото целта ни е това да стане вторият основен туристически обект на територията на Каварна след нос Калиакра. Яйлата се посещава годишно от над 2 хил. чужди туристи, 750 български ученици, а за Джулая средно всяка година се събират по около 4 хил. души" - каза Цонев. Мирчева добави, че сега крепостната стена тъне в бурени и се руши и чрез проекта тя ще бъде реставрирана и консервирана, като това допълнително ще увеличи туристическите атракции в района на Каварна. Цонев добави още, че в рамките на проекта е предвидено още да се поставят пейки, да се направят екопътеки и да се засадят дървета и люлякови храсти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай