Спасиха сноубордист, заклещил сред улеите на Пирин (ОБЗОР)

Спасиха сноубордист, заклещил сред улеите на Пирин (ОБЗОР) | StandartNews.com

Банско. Чужденец влезе да се спуска със сноуборд в улеите към хижа „Демяница" в Пирин планина, над местността Караманица, но не успя да се измъкне сам оттам. Инцидентът стана в четвъртък следобед. Изплашеният 23-годишен младеж веднага подал сигнал, че бедства и потърсил помощ от Планинска спасителна служба – Банско.

„Научихме за инцидента малко след 15,00 часа. Много бързо го локализирахме къде е. За по-малко от половин час при него вече имаше наш колега, който бе спуснат в улея от медицинския хеликоптер, който е край начална станция на лифта в курортния град. Машината отиде да зареди и се върна. Качиха с лебедка и спасителя, и бедстващия турист. Няма му нищо на момчето, не е контузен, без травми е, просто се е изплашил", разказаха от ПСС – Банско.

Сноубордистът Джек Ериколт е свален с летателната машина на Бъндеришка поляна в 16,10 часа здрав и невредим.

Във въпросните улеи всеки ден скиори и сноубордисти правят екстремни спускания. Чужденецът ще трябва да плати за спасителната акция, тъй като бил е извън ски зоната, когато е вдигнал на крак планинските спасители. Не бива да се излиза извън ски центъра, тъй като обстановката е лавиноопасна, предупредиха за пореден път от ПСС – Банско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай