Спасиха ням лебед край утайници в Бургаско

Спасиха ням лебед край утайници в Бургаско | StandartNews.com

Спасиха ням лебед /Cygnus olor/ със съмнения за наранено крило в Бургаско. Граждани са подали сигнал в РИОСВ-Бургас, че открили птицата да пресича пътя край утайниците на язовир Мандра. 

Жител на село Маринка прибрал лебеда в дома си и се погрижил за него. Прегледът при ветеринар установил, че тя не се нуждае от медицинска помощ, затова е пусната във водоема, край който е открита, съобщава БГНЕС.

Немият лебед е един от трите вида лебеди у нас, който се среща относително по-често. Видът и местообитанията му са защитени от Закона за биологичното разнообразие. Бургаските езера и крайбрежните влажни зони са едно от важните места за вида, наред с други водоплаващи и водолюбиви птици.

При намиране в безпомощно състояние на екземпляри от защитени видове, гражданите са длъжни да уведомят най-близката РИОСВ или регионалните органи на Изпълнителната агенция по горите, предупреждават експертите. След преценка на състоянието, животните се изпращат на лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора или за доотглеждане в зоологически градини. Има и случаи, в които те се пускат на свобода, ако няма пречки за тяхното оцеляване в естествената им среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай