Шампиони по водна топка мечтаят за басейн във Враца

Не сме беден град, доказваме, че сме проспериращ, каза кметът Калин Каменов

Шампиони по водна топка мечтаят за басейн във Враца | StandartNews.com
Не сме беден град, доказваме, че сме проспериращ, каза кметът Калин Каменов

Да имат басейн в родната Враца, където да тренират. За това мечтаят момичетата от отбора по водна топка, който е републикански шампион. Девойките от Клуб СКПС “Ботев-2000“ са номер 1 през 2012-а, 2016-а, 2017-а и 2018 г. "Те са най-добрите без басейн, а ако имаха - със сигурност щяха да са световен шампион", каза кметът на града Калин Каменов. И обясни, че вече се разработва проект за изграждане на съоръжението, който ще бъде внесен в Министерски съвет. "Ще имате басейн, защото го заслужавате", отсече Каменов.

Направеното за спорта в града е една от 10-те причини за гордост, която кметът посочи в рамките на националната кампанията на "Стандарт" "Моят град". Градоначалникът призна, че спортът е неговата слабост и прави всичко, за да го развива. Например изпадналият във В група преди 4 г. "Ботев Враца" днес е в Първа лига, а в школите му тренират над 260 деца. Общината е инвестирала 500 000 лв. собствени средства в стадион "Христо Ботев". С инвестиция от спестени пари градът се е сдобил с една от най-съвременните закрити лекоатлетически писти у нас, а в обновения салон на училището в Згориград е школата по борба.
"Предайте на спортния министър Красен Кралев, че ако имаме подкрепа от държавата, Враца ще стане столица на спорта", заяви кметът.

Малките шампиони по ватербол от Клуб СКПС “Ботев-2000“ бяха спортните таланти на Враца, отличени в кампанията на "Стандарт" "Моят град - 10 причини да остана в него", която се проведе с подкрепата на общината. Специално за церемонията в града дойде заместник-министърът на спорта доц. д-р Стоян Андонов - също световен шампион по водноспасителен многобой, който връчи грамота на треньора Венетка Начева. "Това, което чух за направеното за спорта във Враца, е впечатляващо. Препоръчвам и на другите кметове да са толкова активни. Да си пожелаем нов басейн, пълен с деца. Това е инвестиция в младите хора и в здравето", заяви д-р Андонов. "Благодаря на момичетата, на родителите им и на спонсорите, които помогнаха за успехите ни", каза Венетка Начева.

"Досега с кампанията "Моят град" съм обиколила 22 града в България. При едни от тях промяната е голяма, при други по-малка.
Във Враца обаче промяната е фрапираща.
За 4 години вие от Враца опровергахте мита, че сте най-бедният регион на ЕС. Сега, щом се заговори за нови инвеститори в България, името на Враца винаги се споменава сред първите региони. Градът се позиционира на автомобилната карта на инвеститорите. Това означава добри заплати и сигурно работно място за младежите, които завършват училище", каза главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова.

"Северозападът е известен като най-бедният регион в Европа. Враца обаче не е беден град, а най-проспериращ. И ние ще го докажем", заяви кметът Калин Каменов, който представи 10 причини за гордост на местните хора.

На 10 фотопана беше представено развитието на града за последните години в икономиката, инфраструктурата, социалната дейност, образованието, работата с младите хора и др.
„Преди 4 г., ако някой беше казал, че във Враца ще има инвестиции за над 50 млн. лв., никой нямаше да повярва. Но това вече е факт“, отбеляза кметът при представянето на сектор „Инвестиции“.

Обновен е автопаркът на общинското дружество БКС, има огромен напредък в реализирането на мега проекта Воден цикъл. През последните 20 г. в община Враца не са ремонтирани толкова пътни артерии, както досега – над 42 км. Детски градини и училища са санирани, университетите са в нови сгради, над 1000 са студентите в двата филиала, водят се разговори и с Техническия университет за филиал, за да се подготвят кадри за автоиндустрията.

"Враца живее благодарение на младите хора, те дадоха идея на площада да се прави Коледен базар и пързалка, хип хоп фестивал, да се канят графити артисти", посочи още Каменов. Той каза, че ако е имал на разположение още няколко месеца, 10-те причини за гордост щяха да са 12-13.

Работи се по замяна на старите амортизирани тролейбуси с чисто нови, както и за закупуването на електробуси, които да стигат до всички квартали. "Това ще бъде следващият ни повод за гордост", посочи Каменов.

Зад тези успехи, освен усилията на младия енергичен кмет, помагат и инвеститорите. Наградата в Категория „Икономика“ бе присъдена на компания, която присъства над 20 години в региона - "Холсим", производител на цимент със завод в село Бели извор. В рамките на програмата си за стратегически социални инвестиции, компанията ежегодно предоставя на община Враца строителни материали, както и механизация, които се използват за подобряване на пътната инфраструктура на територията на общината.
"Поздравявам "Холсим" за това, което компанията е направила в областта на кръговата икономика и опазването на околната среда, за да достигне до добрите резултати", заяви шефът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. Той връчи грамота на изпълнителния директор Тодор Костов. "Ние сме част от пейзажа от 60 г., а от 20 сме част от "Холсим". 300 млн. лева са направените инвестиции и сме в топ 5 на Европа", каза Тодор Костов.

В категорията „Образование“ отличието бе връчено на Професионална техническа гимназия „Н. Й. Вапцаров“, която е сред първите у нас, въвели дуалното обучение. Само преди дни учениците се върнаха от Националния форум „Изгряващи звезди“, организиран от Джуниър Ачийвмънт България, с две награди - Специалния знак „Най-предприемчива професионална гимназия на Република България за 2018/2019 година“, и за най-иновативни практики в преподаването на предприемачество. Те ще представят България през октомври в Хелзинки, където ще се съревновават с 20 професионални училища от европейски страни.

"Ускорените темпове на развитие и предприятията изискват качествени и обучени кадри", подчерта областният управител Малина Николова, която връчи наградата на директора на гимназията Ирма Емилиянова.

Освен със спортните си таланти, Враца се гордее и с една изключителна пианистка. Музиката променя живота на 15-годишната Елица Стефанова, която започва да свири на пиано едва на 5 г. Днес възпитаничката на Профилираната езикова гимназия „Йоан Екзарх“ е носителка на над 55 престижни международни и национални награди. Участвала е във фестивали и конкурси в Европа и Азия. Печелила е първи награди в Международния конкурс „Piano Talents”- Милано (2018 г.), Международния конкурс FLAME – Париж (2017 г.), Международния конкурс „Millenium piano” - Букурещ (2014 г.), Международния конкурс „Крайова – пиано“ (2017 г.) и още много други. Пет поредни години тя е сред „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“. "Благодаря на моята учителка Олга Младенова. Оценката ме радва и ме стимулира да продължа", каза момичето, което получи отличието в Категория „Даровити деца“, връчено от депутата Красен Кръстев. "Враца е град на талантите, затова се превръща в град на бъдещето", отбеляза народният представител.

Сред разнородните таланти на Враца е и един майстор със златни ръце. Куман Жеков е роден в Харманли, но решава да се засели в града на Ботев заради ателието, което се намира в Етнографско-възрожденския комплекс „Св. Софроний Врачански“. За себе си казва, че е античен майстор и върху неговите съдове са пресъздадени всички сцени от Рогозенското съкровище. "От името на всички наши съграждани искам да поздравя този голям човек, който пази хилядолетните врачански традиции в грънчарството. Той с голямо желание предава занаята на децата на Враца, работи и с Елица. А всички глинени съдове, които използваме в Националния фолклорен събор, когато 1500 човека сядат на земята край "Леденика", са негово дело. Във Враца майстор Куман е у дома си", каза кметът Каменов, който връчи грамотата на Жеков. "Ще обучавам децата и всеки, който дойде при мен, защото занаятът трябва да се продължава", обеща майсторът.

В категория „Култура“ наградата бе за Регионална библиотека „Христо Ботев” в навечерието на юбилея й- 65 години от създаването. Тогава тя започва с фонд от 7 000 тома, а днес библиотечните документи са над 260 000. Освен това библиотеката е изцяло отворена към новите технологии и работи с дигитален, информационен и конферентен център.
Притежава и куп награди.
"Градът без библиотека е като къща без прозорци. Малко градове могат да се похвалят с такова богатство, каквото има във Враца. Регионалната библиотека ще получи 100 тома от издателство "Български писател" като дарение от СБП", каза директорът на Съюза на българските писатели /СБП/ Боян Ангелов, който връчи отличието на Силвия Врачовска. "Ще продължаваме още по-вдъхновено да утвърждаваме библиотеката като място, на което традицията среща модерното мислене", каза тя.

В категория „Гражданска активност“ призът получи Боди-М-Травъл. Наградата бе връчена на Данаил Илиев, главен мениджър на фирмата, от председателя на общинския съвет - Румен Антов. Фирмата осигурява безплатен транспорт за гражданите на Враца за различни фестивали, като Националния фолклорен събор. "Оставаме отворени към различните проекти на общината", каза Данаил Илиев.

На церемонията бе връчена и една специална награда. "Тя не е отделена в категория, защото е за най-святото - Вярата", обяви главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. Грамотата бе за Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий, който пое епархията преди две години. Духовният водител участва активно в живота на града, изнася беседи в детски градини и училища, прие чудотворна икона на света Богородица, обяви конкурс за литература на тема Софроний Врачански. Но най-важното - с десетките си срещи с подрастващите, митрополит Григорий насочва вниманието на децата към истинските духовни ценност и вярата в Бога и така помага градът да запази своя дух, култура и сила.

"Аз съм заклета врачанка, запитах се кои са 10-те причини да остана в моята Враца. И си отговорих, че най-важното е това, на което са ме възпитавали моите родители и моите духовни учители", каза Лефтерина Пицина, директор на централен клон Враца-ОББ - банката-партньор на кампанията "Моят град". Госпожа Пицина връчи приза на секретаря на Врачанска митрополия – отец Николай, който благослови всички врачани и гостите на града от името на Н. Вспр. Григорий.

"Службата в името на Бог се отразява и на материалното дело", каза отец Николай и припомни стиха от Евангелието: "Но първо търсете Божието царство и Неговата правда; и всичко това ще ви се прибави" /Матей 6:33/.

Децата на Враца показаха пред гостите своите таланти в песните и танците. Момчетата и момичетата от Танцов състав „Радост“ с ръководител Христо Пеевски вдигнаха градуса с изпълнението си. А накрая всички присъстващи на площада пред общината - врачани и гости на града, пяха песента на "Тангра" "Нашият град" заедно с вокалната група с ръководител Маргаритка Данаилова към Центъра за подкрепа за личностно развитие „Център за работа с деца“ Враца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай