Съдия си направи отвод заради затворнически шеф

Съдия си направи отвод заради затворнически шеф | StandartNews.com

Делото срещу старши инспектора към затворническото общежитие „Керамична фабрика" във Враца, прибирал подкупи от лишени от свобода, е под въпрос.

От прокуратурата са внесли обвинителния акт срещу Николай Кюпарски и бившия затворник Георги Борисов, но съдията, на когото било разпределено делото, си направил отвод.

От Окръжния съд във Враца, където трябва да се гледа процеса, обясниха, че Лидия Крумова е била в комисия с Николай Кюпарски, в която са разглеждали наказанията на лишените от свобода. В същата комисия, която вече не съществува заради изменения в закона, са участвали и други магистрати от Враца. Според запознати това би могло да доведе и до други отводи и делото да не тръгне във Враца. В този случаи процесът срещу затворническия инспектор и пандизчията, обвинени в получаване на подкуп, ще трябва да се гледа в друг съд.

Както „Стандарт" писа, бившият старши инспектор е прибирал подкупи от лишени от свобода чрез „Изи пей", за да им съдейства да работят.

Според обвинението той и Георги Борисов са прибрали 6 000 лв. Престъплението е извършено в съучастие помежду им и чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение. Кюпарски бил началник група „Социална дейност и възпитателна работа" в затворническото общежитие.

Той имал право да изготвя и внася становища в Комисията по изпълнение на наказанията към затвора за промяна на статута на лишените от свобода, както и за изпращането им на работа. От прокуратурата припомнят, че полагайки общественополезен труд, затворниците намаляват размера на наказанието си, тъй като два дни работа се зачитат за три дни лишаване от свобода. С помощта на затворника Борисов Кюпарски се свързвал с близки на лишен от свобода и искал от тях пари, за да включва роднините им в работните групи. Сумите били превеждани по сметка чрез системата за бързи разплащания „Изи пей".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай