С песни, танци и гозби стартира летният сезон в Банско

С песни, танци и гозби стартира летният сезон в Банско | StandartNews.com

Банско. Десетият фестивал за автентичен фолклор „Между три планини" ще се проведе в събота и неделя в курорта Банско. Музикалното събитие е част от националния културен календар, ще го открие кметът на общината Георги Икономов. Проявата ще даде старт на летния сезон в града под Пирин планина.

Фестът е доказателство за съхранените национални традиции и приемствеността между поколенията в България. В двата фестивални дни централният площад ще се оглася от сутрин до вечер от песните и танците на самодейците. Близо 1500 певци и танцьори от цялата страна ще се надпяват и надиграват, за да покажат красивите носии от своя край, чудните народни ритми, запазените обичаи. На сцената ще покажат своя талант от 5-годишни хлапета до 80-годишни баби и дядовци. Тази година програмата е обогатена с нови и интересни прояви. Ще се представят традиционни народни носии от различни етнографски райони и демонстрация на балкански кулинарни специалитети. Майстори-готвачи от Гърция, Македония, Сърбия, Турция и България ще демонстрират своите кулинарни умения в приготвяне на вкусни блюда и десерти. Ще се разкрият тайните на турската баклава, сръбската скара, македонското мезе, гръцката здравословна кухня и банския специалитет кукурини. Накрая участници и гости ще опитат от всички гозби.

На фестивала в събота ще гостува Националният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев". Неговият спектакъл ще е поздрав към банскалии и гостите на красивия курортен град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай