Русофили вдигнаха паметник на Скобелев

Русофили вдигнаха паметник на Скобелев | StandartNews.com

Стара Загора. Паметник на един от легендарните пълководци в Руско-турската освободителна война - генерал Михаил Скобелев, беше открит днес в Казанлък. Монументът, който струва над 120 хил. лв., бе изграден по инициатива на Национално движение „Русофили" изцяло от дарения за 135-годишнината от Освобождението на България от турско робство.

Проектът на паметника - бронзова фигура в цял ръст на руския пълководец върху гранитен капител, е на арх. Венцислав Йочколовски. Самата скулптурна фигура на генерала е на българския художник Ангел Спасов и се съхранява в Панорамата „Плевенска епопея 1877 г." С разрешение на Министерството на културата за изработката на паметника от нея е направена една единствена отливка. „Белият" генерал, както са го наричали заради неизменния бял мундир и белия кон, който яздел, е с огромен принос за победния щурм срещу турците в обсадения Плевен, битките при Шипка и Шейново, Одрин и др.

За своя принос в развитието на българо-руските отношения с юбилейния медал „Самарски кръст" бе отличен издателят на в. „Стандарт" Тодор Батков, един от дарителите, с чиято лепта бе вдигнат паметника на Скобелев. Ювелирното отличие е учредено от 8 български и руски неправителствени организации за 135-годишнината от Руско-турската война и Освобождението на България и се присъжда само с пълен консенус на учредителите. Медалът е избаротен в руския монетен двор само в 400 бройки – по 200 за двете братски страни. Първият му носител е руският президент Владимир Путин. Отличието бе присъдено и на кмета на Казанлък Галина Стоянова и на арх. Венцислав Йочколовски.

„Стига 23 години разделение с Русия и плюене, ние сме народи с общи корени и общ език, време да си го припомним, да се върнем към тях и да предадем това родство на идните поколения, за да вървим заедно напред", каза в своето слово Батков.

Монументът на ген. Скобелев, който е на едно от възловите кръстовища в Казанлък по пътя за легендарния връх Шипка, бе открит официално от председателя на Националното движение "Русофили" Николай Малинов и кмета на Казанлък Галина Стоянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай