Ракия от казан погуби четирима (ОБЗОР)

Ракия от казан погуби четирима (ОБЗОР) | StandartNews.com

Купонджиите разменили 4-те литра отровна течност за заек

Братовчеди се борят за живот, обвиняват дървен бос, че им дал алкохола

Жителите на Якоруда са в шок от внезапната смърт на четирима млади мъже в планинския град. Драмата предизвика ужас сред местните. След натравяне с ракия менте загинаха 38-годишните Мустафа Юсенов и Вайдин Мисанков, 30-годишният Салих Муртев и 40-годишният Симеон Гаджев. Фалшивият алкохол вероятно е произведен в нелицензиран селски казан.
Четирите литра опасна ракия били заменени срещу един заек. Тази алкохол убива, категорични са както производители, така и представители на контролните органи на държавата. В злополучния ден четиримата мъже отишли на "свинска сватба" при чичото на Мустафа. На софрата с пресните пържоли от закланото прасе били и двамата братовчеди - 35-годишният Николай Неделчев и 33-годишният Иван Неделчев, които в момента берат душа в Благоевградската болница. Мъжете помогнали на Медо Биков да заколи прасето. Стопанинът ги почерпил с домашна ракийка. Късно вечерта и на другия ден сутринта започнало да им се гади. Потърсили медицинска помощ. Най-зле бил Иван, който изпаднал в кома. След 22,00 часа той и братовчед му са приети в болница. С линейка е докаран от Разлог и чичото на починалия Мустафа. Сам дошъл да се лекува и домакинът им Медо. На Николай му прилошало в неделя сутринта и отишъл на лекар в Якоруда, а после и в Разлог. Близките на двамата братовчеди, пристигнали пред реанимацията, обясниха, че и двамата не пият много, консумирали не повече от стотина грама.

"За нас всичко е като Студио "Х". Нищо не знаем за причината. Но знаем, че нашият родственик Вайдин Мисанков на Бъдни вечер навърши 38 г., а два дни по-късно здрав и прав си отиде от този свят", нарежда през сълзи Рафие Крачова, леля на първия издъхнал в масовата смърт. "Мъчил се е като куче сам вкъщи. Прилошало му от отровната ракия. Стигнал до двора на Спешния център в града, там паднал и започнал да вика за помощ. Опитвали се да го спасят, но напразно. В стаята имаше шише от 2 литра, в него бе останал само литър алкохол, полицаите го взеха, за да го изследват. Нямаме представа откъде е взел ракията", разказва жената.

Шофьор на линейка и медицинска сестра чули виковете за помощ на Вайдин, който почти веднага изпаднал в кома, а после си отишъл от този свят. Близките му го погребали. Майка му Айше е на гурбет в Италия, чакат я да се върне след 1-2 дни. Не могла да изпрати сина си в последния му земен път. Младият мъж бил ерген, живеел сам, не работел. Вечерта в петък бил трезвен, твърди снаха му, която дошла да му донесе вечеря. "Нямаме представа къде и с кой е бил по-късно, излизал ли е от дома си. По някое време е започнал да повръща, намерихме на масата килограм захар, ял е от нея, тъй като му било лошо. Едно дете е на майка, не можахме да го опазим, мъката ни е огромна", плаче лелята Рафие. Тя загубила още един родственик в черната събота - 30-годишния Салих Муртев, който е приятел с Вайдин. "Сигурно са пили от една и съща отровна ракия. Рано сутринта вдигнаха тялото на Салих, който бе мъж 120 кг, за аутопсия в Благоевград, взеха го от родната му къща. Най-близките му са в шок. И той бе ерген, работеше София като строител. Дойде си за празниците, а то се оказаха най-черните дни за цяла Якоруда, такъв мор не помним. Грях ли сторихме, че ни взеха толкова млади мъже в разцвета на силите си", недоумяват близките им. Двамата са се черпили в петък в дърводелския цех на местния бизнесмен Тайфи Мекльов на 46 години. За него в града се говори, че продава ракия. Но никой не смее да застане с името си зад тези думи. Няколко души се събрали в обекта на дървения бос, за да полеят празниците. Всеки носел пийване и хапване. В неделя, към 23,00 часа, полицията е арестувала Мекльов. Разследващите установили, че на четиримата починали мъже, както и на другите четирима, които се лекуват в болницата в Благоевград, алкохолът им е предоставен от него. Той бе прибран в ареста и късно снощи му беше повдигнато обвинение. "Все още събираме доказателства. Работим основно по версията, че задържаният е осигурил алкохола на загиналите и пострадалите. Разпитват се свидетели, назначават се експертизи, извършват се претърсвания и изземвания", заяви наблюдаващият прокурор Георги Мадолев.

Мистерия е смъртта на четвъртия млад мъж - 40-г. Симеон Гаджев, който живее с баба си. Майка му и сестра му спешно се върнали от Англия след черната вест за кончината му в неделя. "Баба каза, че не е излизал никъде този ден. Той трудно се придвижваше, имаше заболяване на единия крак. В смъртния акт не пише причина за смъртта, лекар казал, че е инфаркт. Може да е различен от другите случаи, но може да става и при нас дума за отравяне с алкохол. Макар да не намерихме никакво шише с ракия в стаята му. Имал е същите симптоми - повръщане, болки в гърдите, не му е стигал въздух, баба отворила всички прозорци, за да може да диша", сподели през сълзи сестрата на починалия Жанета. Тя негодува, че им върнали тялото на брат й, планували погребението за понеделник в 14,00 часа. От полицията им звъннали в 01,00 часа през нощта, за да им кажат, че ще вземат трупа за извършване на аутопсия. "Дадоха ни го без експертиза, без смъртен акт. Сега трябва сами да организираме и платим докарването му от областния център до Якоруда", допълни 30-годишната сестра на Симеон.

Митничари не проверяват казаните

Все още разследващите не са поискали от нас да започнем проверка на легитимни и нелегитимни казани за варене на ракия в района на Якоруда, разкриха служители на Митница Югозападна. От началото на тази година до края на месец ноември са извършени 244 проверки. Издадени са 258 акта за установяване на нарушение. 39 са иззетите съоръжения, които са бълвали алкохол, без да имат разрешение и необходимите документи за осъществяване на подобна дейност. Към момента в цялата страна издадените валидни удостоверения за регистриране на специализирани малки обекти за дестилация са 1579. За Пиринския край техният брой е 103.

Любопитното е, че според справката на Агенция "Митници" в община Якоруда няма нито един регистриран такъв обект - казан за варене на домашна ракия. Според повечето митничари обаче е по-вероятно търговци от района на Пазарджик, Велинград и от общините по поречието на река Струма да се носят и предлага менте ракия. "Друга възможност е някои местен да я купува на едро и да я "дарува" с химия, за да избие по-голяма печалба", допускат пък стопаните на казани в Благоевград. "Тази смъртоносна ракия е правена или с технически спирт, или със спирт за горене. В тях 99% е метил - отрова, а само 1% е етил. Това директно убива", твърди казанджия.

Ментето се шитка по 7 лв. за литър

Литър от отровната ракия, която се продава като гроздова, излиза около 6-7 лева. Жителите на Якоруда признават, че си купуват редовно домашна ракия. "Идват търговци от Пазарджик, Велинград и Петрич. Няма как да знаем коя е чиста, коя е с метанол. Литърът върви по 6-7 лева. Дано бързо да пресечат търговията с отровната ракия, че хем да заловят виновника, хем на нас да ни олекне, а не да треперим всеки път, когато пием за живота си", коментира Зулфин Шиндев. Приятелят му Хикмет Шарански пък се налива с пелин още от ранно утро. "Аз съм гърмян заек в консумацията на алкохол, но не смея да пия ракия. Опасно е. Само пелин, вино и бира, че ще ни изтровят с пустата му ракия", категоричен е той.

Тайфи може да лежи 15 години

Синът ни е невинен, набеждават го, твърдят родителите му

От 3 до 15 години затвор може да получи бизнесменът Тайфи Мекльов, ако се докаже неговата вина. Той е обвинен, че е причинил смъртта на хора, като е продавал питиета, предназначени за общо ползване с опасни за здравето вещества. Вчера Окръжна прокуратура - Благоевград образува досъдебно производство по повод смъртните случаи в Якоруда. Очаква се днес обвинителите да внесат в съда искане за налагане на постоянна мярка "задържане под стража". "Беше в неделя по късно, към 23,00 часа. Дойдоха десетима полицаи да арестуват сина ни. Беше страшно, още треперим. Той е невинен. Ако е давал отровна ракия, защо на него нищо му няма? А и Тайфи не продава на никой". Това пък казаха родителите на арестувания бизнесмен - Айше и Мустафа.

83-годишният мъж признава, че всяка година си варят ракия на казан в града, но не повече от 50 литра. За да имат и за лек, и за гости, и за пийване. "Синът ми е на 46 г., не се е забърквал в нищо лошо. Не отказва да даде на някой, ако му потърси, но никога не е продавал. Той си има бизнес с дървен материал. Много сме притеснени, не знаем откъде ни дойде това. 6 стенда имам на сърцето, аз си знам как оживях след снощи", казва възрастният мъж. Признава, че полицаите иззели цялото буре с останалата в него ракия, за да я изследват. "Тайфи е диабетик. Съпругата му, дъщеря му, която е четвърти курс студентка в Благоевград, и синът му, който е гимназист в 11 клас, отидоха до Разлог да му занесат хапчетата. Много му се събра. Миналия понеделник ходи на погребение на своя добър приятел Юсуф Мемчов. В петък, на Коледа, решиха да се почерпят в цеха с други приятели. Там били и починалите тези дни Вайдин и Салих. Всеки донесъл пиене, Салих докарал бутилка от 2 литра с ракия. Набеждават сина ни, но ние вярваме, че е невинен, нито прави сам ракия, нито търгува с нея", говори и бърше сълзите си бай Мустафа на прага на дома си.

Спешно ексхумират тялото на Вайдин

Тялото на набързо погребания от близките си Вайдин Мисанков ще бъде ексхумирано. Това съобщиха от Софийската апелативна прокуратура. Целта е да се установят точните причини за смъртта му. В смъртния акт пише като причина за кончината "алкохолно натравяне". Възможно е да се направят ексхумации на още две тела. Миналия понеделник издъхнал 33-годишният Юсуф Мемчов от Якоруда. Той имал същите симптоми като на останалите починали - повръщане, задух, трудно дишане. В смъртния акт лекарите в Разлог написали, че е умрял от "аневризма". На същата дата, през нощта, починал и 40-г. Салих Енгяков, семеен с две деца, от велинградското село Кръстава. "Съмняваме се, че те също са пили метилов алкохол, който ги е убил. Нищо чудно и те да са жертва на отровната ракия", мълвят в планинския град. "Погребахме го още същия ден - на 21 декември. Внезапно почина, но не мога да кажа коя е причината, за това си има лекари. В селото иначе се коментират различни слухове", сподели кметът на с. Кръстава Салих Узунов. Първоначалните данни от аутопсиите на двама от починалите мъже сочат употреба на метилов алкохол. Предстои да се извърши съдебномедицинската експертиза на третия починал, както и да се направят допълнителни изследвания в специализирана лаборатория в София.

Условна присъда за упояване с течност за чистачки

22-годишната Даяна Калайджиева, която упои двама свой приятели с течност за чистачки вместо ракия, се размина с условна присъда. Според магистратите действията на Даяна са извършени по непредпазливост и не са били умишлени. За деянието си младата дама получи 2 години затвор с 4 години изпитателен срок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай