Присъждат посмъртно голямата награда „Варна” на митрополит Кирил

Присъждат посмъртно голямата награда „Варна” на митрополит Кирил | StandartNews.com

Варна. Удостояват посмъртно Варненския и Великопреславски митрополит Кирил с голяма награда „Варна". Това решение взеха на днешното си заседание общинските съветници от комисията по култура и духовно развитие към местния парламент.

Журито за присъждане на награди „Варна" за ярки постижения в областта на културата е мотивирало своята номинация с научноизследователската и духовно-просветна дейност на висшия български православен духовник. В деня на Варна 15 август на митрополит Кирил ще бъде дадено посмъртно и званието почетен гражданин.

„Личността на блаженопочиналия митрополит Кирил е интересна и неговата внезапна смърт доведе до различни и противоречиви чувства. Безспорно е, че той се занимаваше активно с просветна дейност и издаваше редица творения. Като пример можем да посочим календарът, който съчетава църковните и български фолклорни празници. Приемам с благодарност решението да бъде удостоен с тази награда – това е уважение и признание както към духовната личност на митрополита, така и към цялата православна общност," каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай