Пордим е с нов облик, изцяло е модернизиран

Няма по-голямо признание от това младите да останат да живеят в града, казва кметът Детелин Василев

Пордим е с нов облик, изцяло е модернизиран | StandartNews.com
  • Фасадите на сградите са енергоспестяващи, улиците - преасфалтирани
  • Няма по-голямо признание от това младите да останат да живеят в града, казва кметът Детелин Василев

Малкият град Пордим е истинско бижу за инвеститорите с ниските си данъци и бързото административно обслужване, а за младите - привлекателно място за живот. Предимството на града се свързва с добре изградената пътна мрежа, която се изразява с близостта до главен път София- Русе, железопътна връзка и близостта с новоизграждащата се магистрала "Хемус".

Преобразяване и модернизиране. Тези две думи най-точно и изчерпателно характеризират последните години от  развитието на община Пордим .

Преобразяване - защото не само центърът, но и голяма част от населените места в общината са вече с нов облик територия не прилича на себе си. Модернизация, защото както фасадите на публичните сгради, така и на голяма част от частните са енергоспестяващи, модерни и красиви, осветлението е последно поколение - икономично, улиците - преасфалтирани,  а младите имат места за образование, артистични изяви, спорт и забавление.

Община Пордим, която е с административен център гр. Пордим, се намира в Централна Северна България, в Дунавската равнина. Съставна част е от област с административен център гр. Плевен и граничи с общини Плевен, Левски, Летница и Ловеч.

Пордим е наследник на древни селища

съществували на тези земи още от античността. Първото писмено споменаване на селото е от 1430год. в турски документи с две имена "Рупча" и "Пордим", В следващите сведения от ХII и ХVII век селото се споменава само като "Пордим". Това име е старинно прилагателно, означаващо "пораждащ се, възобновяващ се". През време на Освободителната руско-турска война 1877-78г., на територията на гр. Пордим са разположени главните квартири на руската и румънската армии, тук е проектиран и Санстефанския мирен договор.

През 1909г. комитетът "Цар Освободител Александър тт" превръща тези сгради в къщи-музей с красиви благоустроени паркове около тях. Неразделна част от историческото наследство на гр. Пордим са камбанарията и църквата "Свети Димитър". Камбаните са подарени от руския император Александър тт в знак на благодарност към жителите на града  през 1879г.

На 17.11.1977г. с Указ на Държавния съвет на България село Пордим е обявено за град.

Днес, 45 години по-късно, градът се превръща във все по-желано място за живеене и бизнес. А градоначалникът Детелин Василев е категоричен: За всеки кмет няма по-голямо признание от това младите да останат да живеят в града, за да отглеждат, възпитават и образоват децата си.

Преобразяването на града е факт благодарение на редица изпълнените в последните години проекти на община Пордим.

Проект за реконструкция и рехабилитация на съществуващи улици

в гр.Пордим, с.Згалево и с.Одьрне от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. Стойността на проектното предложение е 1 155 441,68 лв. без ДДС. При реализацията на проекта бе извършено фрезоване на съществуваща асф.бет.настилка, където съществува и направа на пътна основа; Доставка и полагане на пл.асф.бетон; Доставка и полагане на битумен разлив; Доставка и полагане на трошен камък; Демонтаж и възстановяване на съществуващи бордюри. Благодарение на проекта бе извършено цялостно преасфалтиране на 13 вътрешноквартални улици в град Пордим, 2 улици в с. Одърне и 4 улици в с. Згалево, с което бе подобрена жизнената среда на жителите на три населени места от общината, повишена бе проходимостта на кварталите и бе предотвратена възможността за възникване на ПТП.

Проект за обновяване на площи за широко обществено ползване (паркове)

в с.Вълчитрьн, с.Каменец, с.Одьрне и гр.Пордим. Финансирането бе осигурено по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. Стойността на проектното предложение бе 780 346,00лв. без ДДС, като в рамките на тези средства бе извършен ремонт на зелени площи в 4 населени места (четирите най-големи населени места) на територията на община Пордим. При ремонтните дейности бе извършена доставка на елементи на градското обзавеждане: пейки, кошчета, питейни фонтанки, табели и др. Монтирано е ново оборудване на детски площадки. Демонтирани бяха съществуващите настилки и паркови елементи и бяха направени нови настилки, изградени бяха сцени за самодейни изяви, направени бяха фонтани, нови озеленени площи и цветни алеи. С реконструкцията на парковите и площадните пространства в четири от населените места от Общината бе създадена възможност за почивка, отдих и забавления за жителите и гостите на Общината.   

Проект за реконструкция, ремонт, оборудване и обзавеждане на Средно общообразователно училище "Свети Свети Кирил и Методий"

в града.

Финансирането бе също от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. Стойността на проектното предложение бе 877 709,32лв. без ДДС. Извършен бе ремонт и реновиране на санитарните възли, закупено бе ново оборудване и обзавеждане на учебни кабинети, зали и административни помещения, ремонтирани или подменени бяха осветителните тела, както и електрически инсталации и електрически табла, направени бяха изцяло нови спортни игрища в дворното пространство със зрителски места,  направено бе ново алейно осветление, ремонтирани и подменени бяха Вик инсталации и бе осигурена достъпна среда за хора в неравностойно положение.

С изпълнението на проекта средищното училище в гр.Пордим бе с изцяло нов облик и визия, с което бяха създадени съвременни условия за работа на учители и персонал, а за учениците - нова и модерна среда за усвояване на нови знания и умения.

Проект за рекултивация на общинско сметище за битови отпадъци

което се намира в землището на гр. Пордим. Основната цел на проекта бе чрез рекултивацията на общинското депо за неопасни битови отпадъци в гр. Пордим, с площ 15410 м2. да се постигне възстановяване компонентите на околната среда, засегнати от дългогодишната експлоатация на депото след рекултивацията му; икономически, екологични и социални аспекти от възстановяването на околната среда; мониторинг на компонентите на околната среда в обхвата на депото; Проектът осигури закриване на съществуващото сметище, намиращо се в местността "Отсреща" и извършване на техническа рекултивация на нарушения терен. Също така почистване на площите заети с отпадъци от засегнати имоти. А така също за намаляване на неблагоприятното въздействие чрез ограничване на емисиите, отделяни от тялото на депото, отвеждане и пречистване на замърсените води и ползване на терена като зелена площ.

Стойността на проекта бе 1 338 798.81 лв., от които 85% финансиране от Европейския съюз и 15% национално съфинансиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай