Петрич и Сандански заедно решават проблем с водата

Петрич и Сандански заедно решават проблем с водата | StandartNews.com

Кметовете на общините Петрич и Сандански търсят решение на дългогодишен проблем с питейната вода в няколко села. Той засяга селищата Марикостиново, Генерал Тодоров, Тополница, Кромидово, Капатово, Ново Кономлади и Долно Спанчово, които частично или напълно се захранват с живителна течност от водопровод, който е на територията на община Сандански. Ситуацията бе обсъдена на работна среща в санданското село Катунци по инициатива на петричкия кмет Димитър Бръчков. На срещата присъстваха колегата му от Сандански Кирил Котев, управителите на двете общински „ВиК" и кметовете на потърпевшите села. Амортизираният главен водопровод от водохващането при санданското с. Петрово, който подава вода за села на двете общини, е включен от години в проект за цялостна подмяна с външно финансиране, който обаче до днес няма одобрение.

„Двете общини със собствени средства няма как да направим тази крупна инвестиция. Този проект не би било възможно да се случи без участието на Петрич и Сандански във „ВиК" – асоциацията. Можем да участваме за финансиране на проекта, но само като членове на тази асоциация. Това е възможност за инвестиции. Нашата водопроводна инфраструктура няма да издържи още дълго, тя е към края на своя жизнен цикъл. Такива са изискванията и на ЕС към България", коментираха градоначалниците.

През летните месеци подаваното количество питейна вода за селата от двете общини е напълно достатъчно, но дебитът се губи не само заради стария главен водопровод и заради използването на питейната вода за поливни цели. В тази връзка се взе решение за осъществяването на пълен контрол от страна както на кметовете на селата, така и на служителите на ВиК-дружествата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай