"Панасоник" награди наша ученичка за еко есе

"Панасоник" награди наша ученичка за еко есе | StandartNews.com

Кърджали. Лия Стамболиева от Кърджали бе отличена в екоконкурс на японската компания „Панасоник”. Момичето бе поканено в двореца Ниджо в Киото, за да получи наградата „Победителят от България”. На церемонията присъствали общо 50 деца от 50 страни в света. Надпреварата е под патронажа на ЮНЕСКО и лично  на награждаването присъства генералният директор Ирина Бокова.

Лия е ученичка в СОУ”Отец Паисий” и се съревновава с 1712 българчета за приза. Жури в централата на „Панасоник” я отличава, след като разглежда  дневника й с есета и рисунки на екологична тема.

Всичко започва през 2008 година, когато японската  компания  въвежда  програма за екологично възпитание на младите. Класната на Лия - Мариана Бозакова, записва целия 6 в клас с надеждата да спечелят колективна награда - електронна дъска. Скоро 25 деца получават екодневници, учебници и учебни тетрадки. Класът е снабден и с 5 екофилма. Бозакова показва филмите, а  учениците пишат по тях есета и рисуват в дневниците.

„В учебниците бяха дадени теоретични познания. Тетрадките ги учиха на практически занимания по екология. Едно от тях бе изследване пътя на сметта. На Лия се наложи  да тегли боклука, който семейството й изхвърля”, разказва още  Мариана Бозакова. През април  учителката  изпраща  дневниците в Япония. И когато целият клас смята, че всичко е загубено, идва добрата новина за успеха на съученичката им Лия.

В  Сраната на изгряващото слънце медиите са плътно до нея и децата от другите страни, участвали в проекта. „Общувахме на английски. Макар че, бяхме само за четири дни в тази далечна страна, успях да науча как да пиша името си, името на Япония и на град Киото. Научих се да броя и до сто на японски”, споделя Лия Стамболиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай