ОС Кърджали даде ход на делото за Историческия музей в града

ОС Кърджали даде ход на делото за Историческия музей в града | StandartNews.com

Кърджали. Днес съдебен състав с председател Веселина Кашикова на Окръжен съд Кърджали даде ход на делото на Мюсюлманско изповедание – гр. София за собствеността върху земята и сградата на Историческия музей в Кърджали. Поради неизяснената фактическа и правна страна по делото и липса на съдебно - техническа експертиза, бе насрочено второ заседание на 25 февруари 2014 г. Бе уважено настояването на ищеца и ответника да бъдат разпитани по двама техни свидетели.

Адвокатът Красимир Руев на Мюсюлманско вероизповедание предложи нови доказателства за собствеността на земята и сградата на Историческия музей. Искът е заведен срещу МРРБ, а държавата се представлява от областна администрация. Руев поиска реституция на сградата и обяви трите нотариални акта за държавна собственост като неправомерно издадени и оспори тяхната законност. Според адвоката актът от 1994 г. е неистински, защото в него се посочва, че медресето е строено през 1982 г. Според юристконсулта на областна администрация актовете за държавна собственост са абсолютно редовни. Пред журналисти адвокатът на Мюсюлманското вероизповедание съобщи, че на 10 януари 2014 г. изтича шестмесечният срок за обжалване в Апелативен съд на делото и по друг имот на кърджалийската мюсюлманска общност, представляващ 2,5 дка от Спортна площадка в Кърджали, намираща се в близост до РИМ. Емблематичната сграда на музея в Кърджали е обявена за архитектурен паметник на културата.

„В момента на фаза разглеждане в комисии в парламента са два законопроекта за изменение на Закона за вероизповеданията. Единият е от лятото на 2012 г. Преди седмица е внесен нов. С него се предлага да бъде записано към реституционната норма на закона, че не подлежат на възстановяване музеи, техните филиали, картинни галерии, архитектурни паметници на културата, представляващи публична държавна собственост, което обезсмисля автоматически тези дела", коментира Красимир Руев. Според него тази законодателна промяна лишава вероизповеданията да притежават такива имоти, които отговарят на тази характеристика.

По думите на Руев в момента Мюсюлманско вероизповедание има 26 активни дела в страната, които се гледат и не са приключили. Те се отнасят за Ески джамия във Враца, конака във Видин, старата турска баня в Берковица, частно турско училище в Добрич.В списъка са включени още Хамза бей джамия в Стара Загора, Куршум джамия в Карлово. Три дела се водят за имоти в Кюстендилско, в Дупница за Ахмед бей джамия, както и за Байракли джамия в Самоков, безистена в Ямбол, зелени площи във Велинград и частни училища в две търговишки села.

Емблематичната сграда на музея в Кърджали е обявена за архитектурен паметник на културата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай