Обновяват изцяло два парка в Казанлък

Обновяват изцяло два парка в Казанлък | StandartNews.com

Казанлък. Двата емблематични парка на Казанлък „Розариум" и „Тюлбето" ще бъдат изцяло обновени. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Реконструкцията и в двата парка е по проект на Община Казанлък, който спечели финансиране от ЕС чрез Оперативната програма „Регионално развитие".

Варненската фирма „Девня трейд" ще извърши поръчката по смяна на тротоарите и бордюрите покрай новата велоалея, която свързва парковете „Розариум" и „Тюлбето". От казанлъшката община уточняват, че по-голяма част от работниците, които са наели фирмите изпълнители, са казанлъчани.

Фирма „Бургасцвет -90-Танев" работи по обновяването на парка „Тюлбето". Посадени са първите дървета и храсти от предвидените общо 450 нови дървета, сред които гръцка ела, зелен кипарис, сребрист смърч, див рожков, както и над 100 широколистни и иглолистни храсти: японска дюля, форзиция, кисел трън, хибискус, спарциум, спирея. На „Тюлбето" ще бъдат посадени и общо 2300 цветя, основно рози: полиантови и щамбови рози, английски рози на Дейвид Остин, божури, посочват още от община Казанлък.

Ще бъде освежено и преобразено мястото около паметника и гроба на композитора Емануил Манолов. Воден ефект и нова растителност се предвижда на входните стълби, които ще бъдат подчертани с ивици от иглолистни храсти. Предстои да се посадят още много алейни насаждения. От общината уточниха, че строителите вече са извършили укрепването на детската площадка на „Тюлбето", която е предназначена за деца от 1 до 7 години. Цялата площадка ще бъде оградена, а под новите катерушки ще има подходяща мека настилка.

Парковете „Розариум", свързващата велоалея и входът на „Тюлбето", трябва да са готови до 24 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай