Настоящ и бивш кмет на Гърмен се плашат с прокурор

Настоящ и бивш кмет на Гърмен се плашат с прокурор | StandartNews.com

Почти по едно също време настоящият кмет на община Гърмен Минка Капитанова и бившият управник Ахмед Башев са сезирали прокуратурата с искане за разследване на действията на другия. „Ябълката на раздора" е асфалтирането на два пътя с финансиране по САПАРД. С две решения на общинския съвет през 2010 г. е изтеглен кредит в общ размер на 795 000 лв. за разплащане с фирмата – изпълнител.

„Проектът е приключен на 31 декември 2007 г. След проверка на строителните работи Държавен фонд „Земеделие" отказва да изплати като недопустими разходи на общината в размер на 395 000 лв. без ДДС и тази сума ни тежи като задължение към фирмата – изпълнител. Чак през 2011 г. моят предшественик Башев подписва фактура, че общината дължи тази сума на изпълнителя. Дори не е обжалвал веднага отказа на фонд „Земеделие" да признае всички разходи. Затова съм сезирала прокуратурата и Агенция държавна финансова инспекция, искам да се провери цялата документация по случая", заяви Капитанова.

Бившият кмет и доскорошен депутат Ахмед Башев все пак завежда дело срещу ДФ „Земеделие", но през 2012 г. През януари т.г. Софийски градски съд признава сума от 77 000 лева, която фондът трябва да покрие на общината. Но разликата до 474 500 лв. /сумата е с ДДС/ продължава да тежи на община Гърмен като дълг към фирмата, която може да блокира банковите й сметки. Миналата година Минка Капитанова се обръща за помощ към финансовото министерство, което превежда 300 000 лева. „Чакам санкция, че мога и трябва да преведа тази сума на фирмата. Парите са в сметката на общината, не са пипани. Но нека прокуратурата разследва защо се заробва общината с лека ръка с близо половин милион лева с фактура, издадена 4 г. след приключване на проекта", допълва тя.

От своя страна Ахмед Башев е категоричен, че не е допуснал никакво нарушение на закона. „Проблемът е, че с фалшиви протоколи „изчислиха", че положеният асфалт е с дебелина 3 сантиметра. А дори не са идвали на място, за да вземат проби. Фирмата е извършила дейности, за които община Гърмен й дължи въпросната сума", твърди той. Бившият кмет също е сезирал прокуратурата в качеството си на гражданин. Башев уточни, че през май миналата година с решение на Министерски съвет са отпуснати 300 000 лева на кметството точно за тази цел – да се разплати с изпълнителя и да няма риск за блокиране на банковите й сметки. но парите така и не са изплатени на фирмата. „Искам прокуратурата да провери къде са тези пари – в сметките на общината или в нечий джоб", казва бившият управник на Гърмен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай