Над 40 храма построени в община Симитли за 7 години

Апостол Апостолов в един от храмовете

Над 40 храма построени в община Симитли за 7 години | StandartNews.com

Благоевград. Няколко нови църкви и над 40 параклиса, построени в община Симитли през последните 7 години, привличат почитатели на религиозния туризъм от страната и чужбина. "Всички се впечатляват, че всички храмове в общината в по-големите населени места, а вече и в по-малките, са осветени", похвали се общинският кмет Апостол Апостолов.

Сред приоритетите на местната власт е да се поддържат добре и да се полагат грижи за всички храмове в района. Инвестират се значителни финансови средства за тяхното обновяване. За последно е довършена нова църква в село Железница, където нямало храм. Строи се още една с уникална каменна зидария в село Тросково.

„Спокойно и с гордост можем да кажем, че направеното за вярата и храмовете тук ни кара да се сравняваме с една малка Света гора – с много храмове, манастири параклиси, оброчища, свети места", твърди Апостол Апостолов. Това е наше задължение, защото така се съхранява българската нация, българските традиции, българщината, допълва той.

В момента усилено върви подготовката за големия кукерски фестивал в Симитли, който се организира ежегодно всяка втора събота на януари. Кметът съобщи, че тази година проявата ще е под патронажа на Министерството на културата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай