Монтана дава тон на Северозапада

Точно преди 122 г. княз Фердинанд прави от село Кутловица град

Монтана дава тон на Северозапада | StandartNews.com

Монтана. Градовете и селата у нас имат по един празник в годината. Ден, посветен на самите тях. Монтана обаче празнува два пъти - на "Свети Дух" (когато се падне) и на 2 декември. 2 декември е историческият ден на града. На тази дата през 1891 г. княз Фердинанд издава указ номер 626, с който село Кутловица се провъзгласява за град с неговото име - Фердинанд.

Какво е било тогава Кутловица? Едно прашно село с 2000 жители от разни националности, които живеят в 400 къщи. Известно с оживения си пазар на едър добитък, с държавното шосе Лом - София, което го сече по средата, и с историческа местност, пълна с "разни подземни старини".

Какво е днес, 122 години по-късно? Модерен град с 50 000 жители, географски център на Северозападна България с пътища за Лом, Видин, София, Оряхово, Плевен. Град с активен икономически, социален и културен живот. Град с бъдеще.

Мисията ми е да я модернизирам

2014-а ще е историческа, работим по над 20 проекта за милиони, казва кметът Златков Живков

- Г-н Живков, какво е да си кмет на Монтана за четвърти мандат?

- Признание на хората, щом ме избират. Но и много знания за града, опит за решаване на проблемите му. Познавам всяка улица, хиляди мои съграждани. Приятелите ми във Фейсбук са над 5000.

- Като член на Комитета на регионите на ЕС заседавате с ваши колеги от Европа. По какво се различават те от нашите кметове?

- И те са дълго време на постовете си като мен. Кметът на Будапеща управлява унгарската столица 18 г., на Виена - 16. Това са много спокойни хора, със самочувствие. Преди дни колегата от Нови Лигуре, Италия, ми каза, че най-радостното му събитие от деня е завръщането вкъщи на сина му, който живеел на друго място. И аз не съм виждал дъщеря си от 3 месеца, но не мога да кажа, когато си дойде за Коледа, че това е най-щастливият ми ден. За мен денят ще е такъв, ако някой голям длъжник си плати закъснелите такси за боклука, защото ще ни дойдат малко пари, чакани за други цели. Всички тези кметове, които управляват огромни ресурси, движат значими проекти, отблизо са много земни. Те не са напрегнати, не бързат. Общуват с хората непринудено. За мен пример в това отношение е кметът на Виена. Той ми каза "Изгубиш ли контактите с хората, губиш всичко". Старая се да следвам съвета му.

- Стигат ли ви 14 г., за да го постигнете?

- Условията, при които работим ние, са различни от техните. Те не се занимават с ежедневните неща. У нас кметът е принуден да се ангажира с отоплението, с местните данъци и такси, с наемите за общинските имоти и т.н. Всеки ден много хора искат помощ само от мен, не от общината. Да им съдействам да вземат кредит, да им дам пари за лекарства, да им намеря работа, да сдобрявам скарани съпрузи пред развод и т.н.

- Вие сте историк, учите ли се от тези преди вас. Кои от тях са ви пример?

- В историята на Монтана ме впечатляват няколко кметове. Първият е Игнат Попов - стамболовистът. След това Тодор Грънчаров - кметувал до средата на 20-те години. Най-много е постигнато при Гоцо Митов - адвокат. Тогава градът се разраства, строи се мостът над река Огоста, просъществувал 70 г., създава се Градската гранина. Това са годините 1934-1937. Градът излиза от сянката на Лом и Берковица, променя облика си. Днешният център е оформен в края на 70-те и началото на 80-те. Тогава са построени и много от жилищата.

- Какво остана за вас?

- Да модернизираме града. През последните години всички училища и детски градини смениха облика си. Поновому изглеждат и административните сгради. Ремонтирахме основно 104 улици от общо 200. Те имат подменени водопроводи, канализация, газови тръби, асфалтово покритие. Изградихме си съвременно сметище, пречиствателна станция, за да запазим Огоста чиста. Не е тайна, че съседни градове ни завиждат за постигнатото. Но това, което ще направим през 2014, е непознато за историята на града. Сменяме по над 16 км водопроводи и 45 км канализационни тръби. Проектът за обновлението на водния цикъл е на стойност 55 млн. лв., осигурени от Европейския екологичен фонд. Реставрираме крепостта "Калето", която ще превърне Монтана в туристически град. Строим нов православен храм - "Свети Дух", който ще е втори по големина във Видинската епархия. През 2014-а ще имаме обновен стадион - с модерно осветление и табла, с писти и сектори и за лекоатлетически дисциплини. Ще модернизираме още 10 места - пл. "Алеко Константинов", бул. "Парта", Слънчевата градина. Ще създадем нов парк - около новия храм с площ от 16 дка. Общината работи по над 20 проекта, чиято стойност надвишава няколко пъти размерите на общинския бюджет.

- Какво пожелавате на съгражданите си за 2 декември?

- Да са живи и здрави и да обичат града си. Може да са го напуснали, но да го обичат. Това ни дава самочувствие на нас, които живеем в него, да го правим по-красив, уютен и добър за работа и живот.

Античната крепост оживява напролет

Монтана възниква като селище около римската крепост Монтанезиум, изградена за охрана на пътя на златото, добивано по река Огоста. В 161 г. селището получава статут на град с територия от Хемус до Дунав. През II-IV век градът процъфтява. В неговото светилище идва знатна римлянка да се черкува. В околностите му цъфтят лозарството, зърнопроизводството, скотовъдството. За празничните трапези на Рим оттук се карат вино, жито и животни. През 1871 г. пътешественикът Феликс Каниц пише: "В Кутловица над главите ни стърчаха кръгли римски кули." През 1891 г. общинският съвет решава да бъде взет камъкът от римската крепост и павирани улиците в града. Така античната крепост се превръща в каменоломна. И въпреки това оцелели са над 160 епиграфски паметника, скулптори на богове и богини, сред които най-много на богинята на лова Диана.

От март 2014 крепостта ще бъде отворена за туристи. До нея се изграждат път, паркинг, алеи за разглеждане, вдигат се крепостните стени. Ще има и посетителски център, в който туристите ще получават подробна информация за обекта. Проектът, с който Монтана се превръща в туристически град, се финансира от оперативната програма "Регионално развитие". Стойността му е 1,3 млн. лв.

Развиваме таланта на над 1000 деца

Миглена Георгиева, директор на детския комплекс "Ние, врабчетата"

Обединеният детски комплекс е създаден преди 10 г. с цел да открива и работи с даровити деца в различни области на изкуството, науката и спорта. За тези години през залите, спортните салони, по български и чужди сцени са минали над 10 000 деца.

В момента 1000 посещават студиата по театър, пеене, танци, клубовете по футбол, лака атлетика, баскетбол, плуване, борба, бойни изкуства. Комплексът има утвърден фолклорен ансамбъл "Северняци", с който се представя на прегледи и фестивали у нас и в чужбина.

Средствата за издръжка на големия комплекс осигурява общината. Предстои да се извърши ремонт на сградата, която е една от най-хубавите в града.

Цял век спорят за вакъфски имот

През 1912 г. фердинандското джамийско настоятелство съобщава на общината, че тя си е "присвоила 20 дка от джамийския двор, построила на него училище и образувала училищна градина". Кметът Тодор Грънчаров назначава комисия, която да проучи въпроса и се произнесе по "заявлението на джамийското настоятелство".

101 години по-късно - преди дни, общината получи призовка за съдебно дело по същия казус - чия е земята, върху която е построено въпросното училище и градинката между него и джамията. Отново се казва, че това е вакъфски имот, който общината завзела и построила върху него училище. Общината не е могла да придобие този имот, пише ищецът - мюсюлманското вероизповедание. И моли районният съд да отмени акта за общинска собственост за терена.
На кмета Живков се налага да влиза в съда и да брани имота така, както предшественикът му Тодор Грънчаров го е запазил за 100 г. напред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай