Модерна апаратура ще спасява пациенти от инфаркт

Модерна апаратура ще спасява пациенти от инфаркт | StandartNews.com

Кърджали. Центърът за спешна помощ в Кърджали получи модерна система за пациентски мониторинг и кардиостимулация. Уредът бе предоставен от фирма „МедСис" ЕООД по пилотен проект. Новата придобивка ще се използва за първи път в страната от медиците за интензивна диагностика и терапия. „Системата позволява наблюдение на 5 жизнено важни показатели.Апаратът може да прави в реално време – кардиограма, да измерва насищането на кръвта с кислород, сърдечната и дихателната чистота и кръвното налягане. Комбиниран е с дефибрилатор. Има възможност и за външен пейсмейкър", обясни директорът на ЦСМП Кърджали д-р Атанас Митков.Устройството позволява за пряка връзка между медицински специалисти, обслужващи пациент в линейката и дежурния персонал в Спешно приемно отделение на болницата, в интензивно и кардиологично.

"Иновативната технология ще допринесе за бързо, професионално и адекватно обслужване и консултиране на пациенти в условия на спешност", обясни д-р Атанас Митков, шеф на ЦДМП Кърджали. Апаратът е предоставен от МЗ и остава за временно ползване в Кърджалийско за половин година. На първо време ще бъде базиран в Ардино, следващите три месеца може да бъде предоставен и на филиала на ЦСМП в Крумовград. Специалисти от фирмата вече са обучили медицинския екип в Ардино, новият апарат е тестван и в реална среда. „Устройството ще помага медиците да се ориентират за състоянието на пациента в реално време от центъра и ще предприемат действия за транспортиране", поясни управителят на фирма "МедСис" Христо Каракостов. Приблизителната цена е около 15 000 евро.
„Целта на пилотния проект е работещите в спешната помощ да се убедят в ползите на това устройство, защото има много предимства. Използването на устройството ще оптимизира работата на Спешните центрове, като се спестят разходи за транспорт на пациенти и се намали прекалената хоспитализация", коментира инж. Марин Атанасов. Предимство на модерната апаратура е, че всяко едно действие влиза като хронология и се документира, което дава пълна картина за работата на медиците. Идеята е тези апарати да бъдат въведени в страната постепенно като част от Стратегията на МЗ за развитие на спешната помощ до 2020 г.

„Устройствата са доказали своите предимства и намират приложение в страни като Франция, Белгия, Румъния, използват се при работа на нефтени платформи и т. н., защото телемедицината е бъдещето на спешната помощ", коментира още шефът на ЦСМП Кърджали д-р Атанас Митков.Той уточни, че и в област Кърджали има недостиг на лекари в спешната помощ. Специалистите са най –вече в областния град, в Ардино и Момчилград също има по един медик, но в останалите работят фелдшери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай