Малки шампиони: Да живее Ардино! (ОБНОВЕНА)

Кампанията на в. "Стандарт" "Моят град" раздеде големите награди в града

Малки шампиони: Да живее Ардино! (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com
Сиделя е златна медалистка по тенис на маса, Ивайло е в топ 16 на най-добрите млади футболисти Всяка година ремонтираме по 10 км пътища и даваме по 100 000 на болницата, каза кметът Ресми Мурад

"Да живее Ардино!". Това казаха малките шампиони на града Ивайло Тенекеджиев и Сиделя Мутлу, след като получиха наградите си в кампанията "Моят град" на вестник "Стандарт". Отличията им бяха връчени от кмета на града Ресми Мурад и доц. д-р Румен Драганов, председател на контролния съвет на Националния борд по туризъм и преподавател в УниБИТ.
Сиделя Мутлу е златната медалистка на Ардино по тенис на маса. 10-годишният Ивайло пък е сред 16-те най-добри млади футболисти. "Гордеем се с вас, очакваме нови титли", каза кметът Мурад. "Спортът и туризмът са свързани, защото прославят страната", допълни доц. Драганов.
Стотици жители на Ардино препълниха залата на Общинския съвет в града за кампанията на "Стандарт" "Моят град" - "10 причини да останем в Ардино". Уникална изложба от 10 фотопана, представящи преобразяването на града, подари вестникът на общината.
Развитието на спорта и подкрепата за младите таланти са голямата гордост на Ардино. В града има повече от 6 спортни клуба и туристически сдружения. Общината разполага с три спортни зали - в Ардино и в селата Бял извор и Горно Прахово. Има и 10 мултифункционални игрища - три в Ардино и по едно в селата Падина, Жълтуша, Бял извор, Чубрика, Млечино, Горно Прахово и Боровица. Има още две спортни зали към образователните институции в града.
Куп медали извоюваха и миналата година състезателите на СКТМ „Юнак - 2005“. На състезанията, организирани от Българската федерация по тенис на маса през 2018 г., те спечелиха 10 златни, 6 сребърни и 7 бронзови медала. А талантливата Сиделя Мутлу не случайно бе привлечена в националния отбор на България по тенис на маса. На Европейското първенство през август 2018 г. в Страсбург Сиделя се класира на престижното 6-то място, а на Европейското първенство в Брюксел през октомври 2018 г. зае пета позиция.
10-годишният състезател на ФК „Юнак“ Ивайло Тенекеджиев пък е отличен и с награда на Българския футболен съюз, връчена му лично от председателя Борислав Михайлов.
"Гордеем се, че бяхме забелязани от национална медия. Поводите, с които Ардино се гордее са много повече от 10", каза кметът Ресми Мурад, представяйки обектите и инициативите, станали повод за гордост на местните жители.
От 2010 г. насам общината всяка година дава субсидия от 100 000 лева за болницата в Ардино. Скоро тя ще има и нова рентгенова апаратура, осигурена по българо-гръцки проект, допълни градоначалникът.
Ардино е община за пример от отношение административното обслужване. Със системата „Arhimed“ хората имат възможност всеки момент да получават информация за движението на своята преписка. През 2018 г. общината е предоставила 8 621 административни услуги, обработила е близо 5000 записи, изтъкна кметът Мурад.
Всяка година със средства на общината, национални и европейски фондове се ремонтират по над 10 км пътища, каза още Ресми Мурад. Открита е новата автогара в града, предстои реконструкция на основните улици в Ардино.
Ресми Мурад представи и обновените сградите, след които са общината, средното училище, детските градини, болницата, читалище „Родопска искра“, както и кметствата в селата Любино, Светулка, Правдолюб.
Извън 10-те причини за гордост в Ардино, представени на паната от изложбата, за мен има още една и тя се казва Левент Джебеджи, сподели главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова по време на церемонията. И разказа за кампанията, която Джебедже направи в помощ на болния 2-годишен Мурат от Червена скала. Чувството за съпричастност към болката, желанието за помощ, солидарността на толкова много млади хора е нещо дълбоко човешко, което вие, тук в Ардино, пазите, докато големите градове са обсебени от бездушие, каза г-жа Бозукова.
Изложбата "10 причини да остана в моето Ардино" бе стъпка № 9 от най-новата кампания на в. "Стандарт" - "Моят град". Тя тръгна през септември от Благоевградска област, продължи през октомври в Бургас, през ноември - в Харманли и Свиленград. През декември бяхме в Крумовград. Целта на обиколките ни в страната е да даваме на хората поне по 10 причини да останат в родния си град.

"Артекс" е инвеститор № 1

Най-големият инвеститор в града е фирма "Артекс". Тя получи от кмета Ресми Мурад наградата в категория "Икономика".
"Артекс" е в топ 50 на фирмите от Българската търговско-промишлена палата. Емблема е за производство на прежди в България, които и изнася успешно. Само през миналата година компанията е инвестилата над 100 000 евро в нови машини и камери за пречистване на въздуха. Разкриване на нови работни места им пожела кметът, връчвайки наградата.

Мемиш дава работа на младите от града

Той е млад, но вече е име в хранително-вкусовата промишленост. Ахмед Мемиш от село Бял извор осигурява работа за други млади хора и дори успя да спечели проект по програма "Лидер" за 86 000 лева. Той заслужено получи наградата за млад предприемач на града. Пожелавам на всички млади хора да не се отказват от мечтите и целите си и да работят за развитието на Ардино, каза Мемиш, получавайки наградата си от Стела Събева, мениджър в ОББ-Кърджали. Продължавайте да откривате нови работни места, пожела му Събева.

СУ "Васил Левски" обучава шампиони

Специална награда получи СУ "Васил Левски" , което обучава 450 деца. Неговите възпитаници са носители на стотици медали от олимпиади и международни съсетзания. Наградата на директора Аника Петрова бе връчена от председателя на Общинския съвет на Ардино Сезгин Байрям.
Училището е ковачница на кадри, следващият път, когато се съберем, ще покажем не 10 причини за гордост, а поне сто, каза Байрям. За мен тази награда е мотивация за още по-големи успехи, развълнува се директорката Петрова. Сред най-изявените й възпитаници са
Ивайло Ангелов, спечелил второ място в Математическо състезание „Перперикон“, Даниел Палазов, който е № 1 в Националния конкурс Мартеници от гайтан“ и Радина Емилова, класирала се за национален кръг в Национална олимпиада по английски език.

"Родопска искра" пази 23 000 тома книги

Над 300 изяви имат самодейците от читалище "Родопска искра".Това сдружение участва активно в обществения живот не само на Ардино, но и на целия регион. Читалището обучава малки и големи таланти и пази 23 000 тома книги. Участник е във всички фестивали, национални и международни, спечели редица награди.
Заслужената награда на директора на читалището Юксел Исмаил бе връчена от Изет Шабан, зам.-кмет на Ардино и председател на областния съвет на ДПС.

Смирнов дари 48 000 лв. за здраве, култура и спорт

За първи път кампанията "Моят град" даде награда "Дарител на годината". Тя бе за Евгений Смирнов, който през 2017-2018 година е организирал дарения за над 48 000 лв. в сферата на обществения живот, здравеопазването, културата и спорта. На 24 май миналата година Смирнов подари на младите в Ардино концерт култовата група Д2. Наградата му бе връчена от заместник-кмета на Неджми Мюмюнходжов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай