Край Кърджали вече 10 години провеждат часове по военна подготовка

Край Кърджали вече 10 години провеждат часове по военна подготовка | StandartNews.com

Кърджали. В момента се подготвят програми за военно обучение на подрасващите и от началото на следващата учебна година се предвиждат специални часове в училище. Предстои учебната програма да бъде изготвена от министрите на отбраната и вътрешните работи и утвърдена от просветния министър.

О.з. капитан Минчо Гумаров, който повече 10 годни ръководи единствения в страната Военен учебен център за ученици край Кърджали, приветства това намерение.

Полевият лагер се ползва целогодишно. От 2004 г е собственост на община Кърджали, която е приемник на бившата Мобилизационна база край Широко поле. От есента до пролетта занятията са еднодневни в рамките на 8 часа. През летните месеци престоят на групите е за по 3-4 дни, защото топлото време позволява нощуването на палатки. Участват предимно деца от учебни завадения, в които военното обучение се изучава като свободноизбираема подготовка. Най-сериозно то е застъпено в СОУ"П.Р. Славейков"Кърджали, където са обхванати желаещите са от 4 до 11 клас.

"Идват деца не само от цялата Кърджалийска област, но и от страната", казва Гумаров и подчертава, че досега в практиката си не е имал проблеми с родители, които спират децата си. Напротив даже ги насърчавали, а понякога в лагера пристигали и бащите на малчуганите.

Минчо Гумаров е разработил специална програма с теоретични и практически занятия. Тийнеджърите се запознават с видовете оръжие, учат се да стрелят с въздушна пушка, да хвърлят граната. На разположение в базата имат автомат „Калашников", карабина с учебни патрони. Особено внимание е отделено на безопасността при боравене с оръжието.

"Още с пристигането в лагера децата трябва да се съобразяват с въведения режим. Започват със строева подготовка, след това с предвидените по програма часове", споделя капитанът. Оборудвани са и кабинети по „Начална военна отбрана", „Млад огнеборец" и „Гражданска защита". Лагерът е водоснабден и електрифициран. Има и специална полева кухня, в която се приготвя храната.

Обучението минава под формата на състезателни игри, в които се включени различни елементи като поставяне на противогаз, преминаване на въжен мост при наводнение, хвърляне на граната, стрелба по мишена, преодоляване на препятствие и изтегляне във вертолет. Специални занятия са предвидени за даване на първа медицинска помощ и безопасност на движение. Отиграват се и различни ситуации, възникнали при бедствия, пожар, обгазяване, обезвреждане на терористи, оцеляване при екстремни случаи.

"Това увлича много момчетата и момичетата и те участват с желание", коментира преподавателят по военно обучение.

През 2010 г по повод Международния ден на мира Националният ученически център по военно обучение получава противотанково 100 милиметрово оръдие БС-3, единствено по рода си в Южна България. Противотанковото оръдие е докарано от завод „Ивайло" - Велико Търново.

Година по–късно в ученическия военен лагер край Широко поле започва възстановяване и на стара бойна летателна машина Ми-4, която през средата на 80-те години е била на полигона на Вътрешни войски край Вишеград.Идеята е вертолетът да помага на децата в състезателната тренировъчна игра „щурмуване от въздуха на обекти на земята".

В двора на лагера има паметна плоча на загиналите фронтоваци. По повод Деня на храбростта, 9 май и други празници ветерани от войните, офицери и сержанти от резерва и запаса провеждат срещи с децата.

От няколко години базата в Широко поле е домакин и на националния туристически събор „Да приобщим децата към туризма", в който се събрат над 300 души. По предварително определени маршрути тийнеджърите се запознават с околностите, природните и исторически забележителности на Източните Родопи, а вечерите край лагерния огън остават незабравими за цял живот.

През 2006 и 2011 година в Ученическия военен център пристигат две групи деца от различни европейски страни.

"Специално искаха да се запознаят как е оборудвана нашата база, за да създадат подобна в Северна България за подготовка на скаути", обясни Гумаров.

"Вече толкова години интересът към военната подготовка не намалява, напротив засилва се.Състезателният и аткрактивен характер, който е в основата на занятията се възприема много добре от децата. Те получават полезни знания и умения, но и се учат на ред, отговорност, взаимопомощ, дисциплина", убеден е о. з.капитан Минчо Гумаров. Той се гордее, че някои от неговите възпитаници днес са най-добрите в звеното по защита на населението при бедствия и аварии в Кърджали, други са завършили успешно военни училища.

Националният учебен център край Широко поле е готов да приеме през септември ученици за провеждането на часове по военна подготовка за средношколци от 11 и 12 клас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай