Кметът на Кърджали посети Кооперация "Петър Мирчев", предлагаща работа на хора с увреждания

Кметът на Кърджали посети Кооперация "Петър Мирчев", предлагаща работа на хора с увреждания | StandartNews.com

Кърджали. По повод Международния ден на хората с увреждания кметът на Кърджали Хасан Азис поздрави работещите в ТПК "Петър Мирчев" и им пожела здраве и сили в нелекото им ежедневие. Трудово-производителната кооперация е създадена през далечната 1955 година под името ТПК "Инвалид", като е извършвана разнообразна производствена дейност.

"В най-добрите години са работели над 600 лица с увреждания, но с промените настъпили след 1989 г. функциите затихват и сега в цеха работят едва 33 души", разказа управителката Лютвие Мюмюн. Днес Кооперацията произвежда трикотажни облекла и извършва книговезки услуги. Новото ръководство предприема дейности за съживяване на кооперацията. Работи по европейски проекти в две направления - производство и социални дейности. Направен е ремонт на работните и административни помещения, въведени са санитарни норми на осветление, има сключени договори за трудова медицина, които предлагат рехабилитация и балнеолечение на лицата с намалена работоспособност.  "Всичко зависи и от вашата инициативност, за да запазите работата си във време на конкуренция на пазара", ги посъветва Николина Бадарова, ръководила кооперацията дълги години.

Кметът на Кърджали Хасан Азис потвърди волята на общинското ръководство да подпомага хората с увреждания. Направи и предложение за бъдеща съвместна работа и нови възможности за сътрудничество, така че да се запази предприятието. В края на срещата градоначалникът поднесе на всеки малък личен подарък, а за кратките производствени почивки работещите получиха кафе-машина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай