Кървави оставки спират операции

След Стара Загора хематолози хвърлят престилките и във Варна

Кървави оставки спират операции | StandartNews.com

Варна. Служителите на кръвния център във Варна хвърлят оставки. След 30 дни Центъра по трансфузионна хематология в морската столица, който обслужва областите Добрич, Силистра, Търговище и Шумен, остава без доктори и персонал. 38 от общо 53, които работят там подадоха едномесечни предизвестия за напускане. За масовите оставки те предупредиха Министерството на здравеопазването още на 10 октомври, когато посочиха и причината - ниски доходи и трудни условия на работа. Те поискаха да им бъде разрешено да получат 40 на сто от заработваните 45-50000 лева месечно от специализираните изследвания.

”Не  получихме положителен отговор и за това си отиваме.От години насам заплатите в центъра във Варна са най-ниски от петте кръвни центъра у нас .Увеличението от 16.63% ,което получихме от 1 ноември, не може да компенсира свиването на доходите след премахването на допълнителното материално стимулиране”, посочи д-р Маргарита Точкова, лидер на КТ”Подкрепа” във варненския център.

„Брутната заплата ,с която постъпих на работа миналата година, беше 750 лева", обясни единственият млад лекар д-р Добромир Стайков. След като спрели добавките, тя паднала на 540 лева, а с повишението от 1 ноември скочила едва на 630 лева. Той и още седем от общо 9 лекари в Центъра по трансфузионна хематология хвърлят оставките си с предизвестие. На поста си остават само още един колега и шефката на центъра д-р Диана Максимова. По норматив докоторите трябва да са 15, но в момента са само 9, защото работата не е привлекателна и добре платена. Заплатите на останалия персонал след ноемврийското повишение са 450-460 лева. Ако всички напуснат вкупом, от средата на декември центърът трябва да спре работа, каза директорът д-р Диана Максимова. Тогава на практика цяла Североизточна България е заплашена да остане без кръв и кръвни продукти, което поставя под въпрос операциите в болниците.

Това е втори случай на масово напускане. В средата на октомври всички лекари от кръвния център в Стара Загора подадоха оставки. Заявления за напускане дадоха и половината медсестри и лаборанти. В официална декларация те информираха премиера и здравните институции за крайното си решение.

И тогава мотивите бяха същите - ниското заплащане при все по-големия обем работа и недостигът на квалифицирани кадри. Хематолозите заплашиха, че ако не се постигне споразумение с писмени гаранции за удовлетворяване на исканията, от 16 ноември районният център по трансфузионна хематология ще спре работа. Той осигурява кръв и кръвни продукти за лечебните заведения в цяла Югоизточна България - Стара Загора, Бургас, Сливен и Ямбол.

Кръвните центрове в държавата са общо пет - София, Плевен, Варна, Стара Загора и Пловдив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай