Към виното трябва да се подхожда с чисти помисли, както с любов към една жена

Към виното трябва да се подхожда с чисти помисли, както с любов към една жена | StandartNews.com

Това твърди добричлията Веселин Василев, спечелил първата награда в категория вино розе


Добрич. С кръшни хора, зарязване на лозата и естествено - червено вино добруджанци отбелязаха Трифон Зарезен. Писана каруца, подобна не някогашните каруци на майстора Сали Яшар, в която бяха натоварени буретата с вино взе от кметството царя - зам.-кметът по финанси Иван Колев.

 

Празничното шествие премина през площада на града, за да стигне до етнографски комплекс "Старият Добрич", където Колев символично заряза лозата и пожела: "Колкото пъпки на лозата, толкова бурета в мазата". Настроението повдигаха със своите изпълнения танцьорите от ансамбъл "Добруджа". След ритуала по зарязване, Иван Колев връчи награди на най-добрите майстори на вино.

 

Пред "Стандарт" Веселин Василев, получил приза за своето розе от мерло, сподели: "За да стане виното хубаво е нужно не само добро грозде и съдове, а и желание. Към виното трябва да се подхожда с чисти помисли, както се подхожда с любов към една жена. Виното е напитка, която изисква любов и култура". Призът за най-добро бяло вино отиде при майстор от Варна - Тодор Маринов, който не успя лично да получи наградата си, защото е работен ден. Най-добро домашно червено вино пък се оказа, че прави Димитър Кателиев, който сподели, че неговото вино е от традиционни добруджански сортове - липа и омиуно и с признанието е развенчал митът, че добруджанци не могат да правят хубаво вино.

 

"За да стане хубаво вино, то съдовете трябва да са много добре почистени" - каза Кателиев. Майсторът добави още, че за да сме сигурни, че ще пием хубаво вино, никога не трябва да си купуваме такова, което е в пластмасова бутилка, защото тя променя вкуса и цвета на елексира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай