Изследват за превенция на хроничните незаразни болести в Кърджали

Изследват за превенция на хроничните незаразни болести в Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. Започна проучване сред жители на областта Кърджали за превенция на хроничните незаразни болести. Ще бъдат обхванати 85 лица на възраст от 1 до 65 години, избрани на случаен принцип и разпределени по възрастови групи от четири общини - Кърджали, Крумовград, Черноочене и Кирково, съобщиха от РЗИ Кърджали.

Всички лица ще бъдат анкетирани за основните рискови фактори- тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, ниска физическа активност и нездравословно хранене. За нуждите на проучването на лицата ще бъдат направени измервания на ръст и тегло, а на възрастовите групи над 10 години и артериалното кръвно налягане.

Данните за всеки участник, получени по време на проучването, ще се съхраняват под номер, без да е известно името му. Проучването е организирано от Министерството на здравеопазването и Националния център по обществено здраве и анализи. Анкетирането трябва да приключи на 15 декември т. г. Целта е да бъде събрана надеждна информация за разпространението на основните рискови фактори за здравето, които са причина за развитие на хроничните незаразни болести - заболявания на сърдечно-съдовата система, злокачествени новообразувания, хронични белодробни болести, диабет и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай