Изкуство „Огънят на Орфей” води туристи в Разлог

Изкуство „Огънят на Орфей” води туристи в Разлог | StandartNews.com

Над 150 са участниците в тазгодишното издание на Международната лятна академия за изкуство „Огънят на Орфей" в Разлог. Ежегодното културно събитие подпомага млади таланти и творческото им израстване. Дава възможност на децата и младежите от града да открият и развият своите дарби и любов към изкуството. Проявата продължава до 20 август, когато ще се проведе финален концерт за закриване на академията.

Етно джаз концерт ще се проведе тази вечер от 19.30 часа на Панорамна алея „Стъпалата" в местността Голак. Млади таланти пък ще покажат уменията си утре по същото време на централния площад в Разлог. Участниците са от класовете на Бинка Добрева (народно пеене), Наташа Миркович (универсално пеене) и Пейо Пеев (гъдулка и народни ансамбли). На 17 август ще започне класически концерт с изпълнители от класовете на Лилия Илиева (оперно пеене), Мичо Димитров (цигулка), Георг Баич (виолончело), Росен Идеалов (кларинет), Станислав Почекански (цугтромбон и брас ансамбли).

Паралелно се организират и провеждат майсторски класове по музика, литература, фолклор, изобразително изкуство, театър и танци, пантомима, каба и джура гайда, гъдулка, цугтромбон и кларнет. Австрийският професор по виолончело Георг Баич, който преподава в Консерваторията във Виена, води един от майсторските класове. Майсторският клас по класическа китара води проф. Йоргос Панецеос, който също преподава в Консерваторията във Виена. Майсторският клас по пиано се води от руския професор Татяна Левитина.

Тя преподава пиано в консерватория „Чайковски" в Москва. Един от най-обичаните български гласове, солистката на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове", Бинка Добрева също е в Разлог и води майсторски клас по народно пеене. Доцент Лилия Илиева води майсторският клас по оперно пеене. Наташа Миркович, певица и актриса от Босна и Херцеговина, води майсторки клас по универсално пеене. Художникът Иван Арабаджиев също е част от екипа на академията. Сред преподавателите са Евгения Тагарева - поетеса, пианист и композитор, както и доцентът по класическа китара Стела Митева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай