Арх. Шумков: Благоевград може да стане столица на Балканите

Всеки човек ще има парк на 5 минути пеша от дома си, казва главният архитект на града Иван Шумков в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

Арх. Шумков: Благоевград може да стане столица на Балканите | StandartNews.com

 

  • Да направим най-дългата велоалея - от София до Солун, ще може да се ходи с колело на море
  • Вярвам в потенциала на Благоевград, във възможностиоте да се развива и да се превърне в един от най-важните и иновативни градове
  • Да направиш един град свой втори дом, трябва да се влюбиш в него

Д-р Иван Шумков е архитект, предприемач, преподавател и визионер. Завършил четири магистърски степени - от ETSA Барселона, Университета във Флоренция и Харвардския университет, като стипендиант на Фулбрайт. Защитил докторска степен по архитектура в Политехническия университет на Каталуния и пост-докторат в Колумбийския университет в Ню Йорк. Лицензиран архитект е в България, Испания и Италия и директор на ISA - Ivan Shumkov Architecture, архитектурна фирма, работеща на пресечната точка на архитектура, дизайн, урбанизъм и стратегическо развитие. Основател е на Build Academy в Ню Йорк, организация, посветена на предоставянето на професионални решения и образование. Неговата компания е създала глобална общност от професионалисти и организации в строителната индустрия и онлайн платформа за сътрудничество, образование и професионални ресурси за изпълнение на проекти с високо въздействие заедно с ООН и Световната Банка.

По време на академичната си кариера той е преподавал в Нюйоркския Университет, Харвардския университет, Института Пратт, Училище за дизайн Парсънс, Международния университет на Каталуния, ETСА Барселона и Университета в Дака, Бангладеш.

След завръщането си в България през 2020 г., след 21 години живот и работа по цял свят, е бил съветник на вицепремиера на България в Министерски Съвет и главен експерт в Направление Архитектура и Градоустройство в София. В момента е главен архитект на Община Благоевград.

  • Всеки човек ще има парк на 5 минути пеша от дома си, казва главният архитект на града Иван Шумков в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Арх. Шумков, вашата биография е впечатляваща, защо и как решихте да работите именно за Благоевград?

- Избрах да работя тук, защото вярвам в потенциала на Благоевград, във възможностите да се развива и да се превърне в един от най-важните и иновативни градове на Балканите. Благодарен съм на кмета Илко Стоянов и неговия екип, че ми дадоха възможността да приложа своите умения, знания и визия в техния град. Дори и да съм работил по глобални проекти и инициативи по целия свят, това е първата възможност, която получавам да помогна директно с пряко положително въздействие върху живота на десетки хиляди настоящи жители в община Благоевград и на поколенията, които идват.

България трябва да има балансирано развитие между провинцията, големите градове и столицата. Преди работех в национален мащаб, а по-късно и в София, а сега бих искал да помогна и за развитието на Благоевград. Той е добре позициониран: близо е до София и нейното международно летище, близо е до Солун с неговото пристанище, близо е до планините Рила и Пирин, с отлични възможности за спорт и туризъм. Това е чудесно място за въвеждане на нови решения и начини на живот, които по-късно могат да бъдат положителен пример и да се разпространят. Целта ми е и да превърнем Благоевград в пример за това как други градове в България и по света могат да преодолеят своите предизвикателства и да процъфтяват.

- Каква е цялостната Ви визия за развитие на общината?

- Бих казал, че още е малко рано да имам цялостна визия за развитието на града, но мога да спомена някои идеи, по които вече работим. В този смисъл, благосъстоянието на народа ни е нашият най-голям приоритет. С екипа ни в общината работим за да създадем качествени пространства и добри условия за работа и растеж, които да помогнат на хората за да живеят по по-добър начин. Когато мислим за развитието на града, трябва да мислим възможно най-дългосрочно. Трябва да вземем решения, които ще позволят възможно най-доброто бъдеще за хората и нашия дом - Земята.

Истинският двигател на един град е неговата икономика. Енергията за градското развитие идва от хората и ресурсите му, така че трябва да привличаме както чуждестранни, така и национални инвестиции във всички сектори на икономиката. Трябва да намерим начини да създадем по-високо платени работни места чрез създаване и разрастване на местни предприятия и привличане на глобални компании. Някои наши инициативи в тази посока са изграждането на нов индустриален парк, създаване на бизнес акселератор и развитие на туристическата индустрия.

Благоевградската област може да бъде много по-интегрирана с икономиката на София, както и на Гърция и Македония. Ние сме само на един час път и бихме могли да предложим отлични възможности за компании, които биха искали да имат база тук - по-ниски разноски и по-добро качество на живот. Някои от технологичните компании, например, биха могли да намерят квалифициран персонал и да открият офиси тук. Трябва да привлечем и развием нови индустрии и бизнеси, които имат висока добавена стойност.

Благоевград има уникална възможност да доразвие своята туристическа индустрия. Парковете, ски туризмът, минералните води, археологическите обекти и т.н. могат да бъдат използвани по-пълноценно. Ще работим както за обновяване и активиране на съществуващите обекти, така и за разработване на нови такива.

Ангажираността на общността е в основата на нашата работа. Бихме искали гражданите да участват активно във вземането на решения в града. По този начин те самите имат възможност да се включат в и допринесат за развитието града. Затова сме ангажирани с местни обществени групи, университети, НПО и професионални организации, които имат интерес от просперитета на града. Също така планираме да създадем някои образователни инициативи, които да помогнат на и обединят местната общност.

- Зелената система на един град е може би едно от  най-важните неща, за които трябва да се работи. Сякаш през последните години в градовете има силно застрояване. Как може да бъде намерен балансът?

- Парковете, градините и реките наистина са едно от най-важните неща в нашите градове. Запазването им трябва да  бъде приоритет, тъй като то има пряко въздействие върху нашето здраве. За съжаление предишните администрации в голяма степен не са запазили зелените площи и са позволили части от тях да бъдат продадени на частни собственици и застроени от тях. Има и някои несъответствия при приложението на действащия общ устройствен план, където е било позволено строителство в парковете.

Сега работим по цялостно проучване на зелената система в Благоевград. Оказва се, че градът разполага с приблизително 1,3 млн. кв.м зелени площи или около 19 кв.м. на жител, което го прави един от най-зелените градове в България. Целта ни е да обновим парковете Бачиново, Ловен дом и Градската градина. Бих искал също да разширим нашата интервенция по поречието на река Бистрица с линеен парк в целия град, за да стигнем чак до бъдещия парк на река Струма. В идеалния случай всеки човек би имал достъп до парк в рамките на 5 минути пеша от дома си.

В същото време бихме искали да осигурим достъп до НП "Рила" и ски зоната на "Картала". Можем да създадем курорт с нови хотели и вили в близост до Картала. Гледките там са зашеметяващи, а ски пистите са сред най-добрите в страната с най-дългата ски писта от 5 км. Местата предлагат отлични възможности за туризъм и планинско колоездене.

- Благоевград е университетски град, в който живеят и учат студенти от цял свят. Вашата визия - какво още трябва да се направи, за да приемете града като свой втори дом?

- За да направим един град свой втори дом, трябва да се влюбим в него. Затова нашата работа е да направим града едно от най-добрите места за работа по отношение на възможности за работа и качество на живот. Спомням си от живота си във Флоренция, Барселона, Бостън и Ню Йорк, че много студенти харесват живота в града и се установяват там, след като завършат. Това може да е едно от решенията на демографската криза в Благоевград.

Трябва да свържем по-добре университетите със създаването на работни места. Студентите и преподавателите могат да създават бизнес, който да развива местната икономика и да създава заетост. Академичните изследвания могат да доведат до нови продукти и услуги, които могат да бъдат превърнати в компании с висока добавена стойност.

Мисля, че Благоевград трябва да привлече нов университет, който да има технически фокус. Той ще бъде свързан с индустриалната зона и бизнес акселератора. Имаме нужда от нови умения за бъдещето, които инвеститорите и работодателите търсят. Университетите трябва да обучават студенти със знания и умения за професиите, които съществуват сега, но и за тези на бъдещето, много от които все още не са създадени. Следователно те трябва да направят повече изследвания и иновации които да допринесат за бъдещето на човечеството.

- Какво е вашето отношение към придвижването в градовете с алтернативни превозни средства, т.е. различни от автомобили, и има ли достатъчно подходящи условия за това?

- Аз съм голям привърженик на ходенето, колоезденето и обществения транспорт като начини за придвижване. Мисля, че трябва да се освободим от пагубната ни зависимостта от колите. Ако разработим качествено градско пространство с мрежи от пешеходни и велоалеи, повече хора ще започнат да пътуват без автомобили. Споделените коли също са добра алтернатива, когато общественият транспорт не е наличен за пътувания на дълги разстояния. В Благоевград ще направим нови обществени паркинги в централната градска част, за да могат хората да оставят колите си и да ходят пеша навсякъде.

Една от инициативите ми е да направим най-дългата велоалея на Балканите: от София до Солун, през Благоевград и други градове. По този начин хората могат да отидат до морето с велосипед и да се насладят на красива природа, села и градове по пътя. Надявам се да намерим подходящата подкрепа от държавната администрация и хората, за да стане това реалност.

- Когато говорим за развитие на една община, сякаш селата остават някъде встрани. Как мислите, че могат да се развият, така че да получите цяла система?

- За да развием нашите села, трябва да променим нашето мислене за това какво представлява качеството на живот. Често пъти селата имат по-добри условия за живот от градовете като например достъп до природата, чист въздух, гледки, достъпност и пространство. За съжаление, държавата инвестира ресурсите си основно в столицата и големите градовете, но не е направила почти нищо през последните десетилетия за развитието на малките градове и селата. Често пъти им липсва основна инфраструктура като пътища, питейна вода, канализация, пречиствателни станции и понякога дори електричество. Затова трябва да бъде наш приоритет да им помогнем и изградим по-добре.

Миналата година разработих стратегия за възраждане на селата, която се надявам да приложа в нашия регион. Можем например да направим бизнес акселератор за селата и да създадем данъчни стимули. Можем да въведем регенеративно и био земеделие и да продаваме храната им на фермерските пазари в градовете. Агро туризмът и къщите за гости могат да бъдат добър начин за привличане на посетители и създаване на работа за местните хора. Възстановяването на социалната инфраструктура и местните общности остава един от най-големите приоритети, които биха подобрили качеството на живот в селата. Вярвам че хора в селата могат да направят останалото, тъй като са устойчиви, предприемчиви и обичат земята си.

- Благоевград е на стратегическо място, като се има предвид близостта до държави като Гърция, Македония и Сърбия - как могат да се извлекат дивиденти от това?

- Когато за първи път дойдох тук, ми хрумна идеята Благоевград да стане столица на Балканите. Предложих на кмета инициативата за създаване на Балкански център за развитие, който да се базира в Благоевград. Балканите отдавна са символ на разделението - дори за него има и термин "балканизация" в други езици. Надяваме се, че можем да променим тази парадигма и да създадем стабилно сътрудничество, което да превърне Балканите в символ на съюз и обединение вместо на вътрешна борба. Надявам се, че националното правителство ще подкрепи тази идея и ще помогне за да се реализира.

Мечтая Благоевград и България да се превърнат в символ на успешен растеж и просперитет в Европа. Те могат да бъде модел за това как един град и държава могат да активира своята енергия и ресурси, за да се превърне в прекрасно място за живот, обучение и работа. Ще направя всичко възможно това да се случи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай