Петък,

Арх. Шумков: Благоевград може да стане столица на Балканите

От: Валери Роев -
3875
Арх. Шумков: Благоевград може да стане столица на Балканите
A
A
A

 

  • Да направим най-дългата велоалея - от София до Солун, ще може да се ходи с колело на море
  • Вярвам в потенциала на Благоевград, във възможностиоте да се развива и да се превърне в един от най-важните и иновативни градове
  • Да направиш един град свой втори дом, трябва да се влюбиш в него

Д-р Иван Шумков е архитект, предприемач, преподавател и визионер. Завършил четири магистърски степени - от ETSA Барселона, Университета във Флоренция и Харвардския университет, като стипендиант на Фулбрайт. Защитил докторска степен по архитектура в Политехническия университет на Каталуния и пост-докторат в Колумбийския университет в Ню Йорк. Лицензиран архитект е в България, Испания и Италия и директор на ISA - Ivan Shumkov Architecture, архитектурна фирма, работеща на пресечната точка на архитектура, дизайн, урбанизъм и стратегическо развитие. Основател е на Build Academy в Ню Йорк, организация, посветена на предоставянето на професионални решения и образование. Неговата компания е създала глобална общност от професионалисти и организации в строителната индустрия и онлайн платформа за сътрудничество, образование и професионални ресурси за изпълнение на проекти с високо въздействие заедно с ООН и Световната Банка.

По време на академичната си кариера той е преподавал в Нюйоркския Университет, Харвардския университет, Института Пратт, Училище за дизайн Парсънс, Международния университет на Каталуния, ETСА Барселона и Университета в Дака, Бангладеш.

След завръщането си в България през 2020 г., след 21 години живот и работа по цял свят, е бил съветник на вицепремиера на България в Министерски Съвет и главен експерт в Направление Архитектура и Градоустройство в София. В момента е главен архитект на Община Благоевград.

  • Всеки човек ще има парк на 5 минути пеша от дома си, казва главният архитект на града Иван Шумков в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Арх. Шумков, вашата биография е впечатляваща, защо и как решихте да работите именно за Благоевград?

- Избрах да работя тук, защото вярвам в потенциала на Благоевград, във възможностите да се развива и да се превърне в един от най-важните и иновативни градове на Балканите. Благодарен съм на кмета Илко Стоянов и неговия екип, че ми дадоха възможността да приложа своите умения, знания и визия в техния град. Дори и да съм работил по глобални проекти и инициативи по целия свят, това е първата възможност, която получавам да помогна директно с пряко положително въздействие върху живота на десетки хиляди настоящи жители в община Благоевград и на поколенията, които идват.

България трябва да има балансирано развитие между провинцията, големите градове и столицата. Преди работех в национален мащаб, а по-късно и в София, а сега бих искал да помогна и за развитието на Благоевград. Той е добре позициониран: близо е до София и нейното международно летище, близо е до Солун с неговото пристанище, близо е до планините Рила и Пирин, с отлични възможности за спорт и туризъм. Това е чудесно място за въвеждане на нови решения и начини на живот, които по-късно могат да бъдат положителен пример и да се разпространят. Целта ми е и да превърнем Благоевград в пример за това как други градове в България и по света могат да преодолеят своите предизвикателства и да процъфтяват.

- Каква е цялостната Ви визия за развитие на общината?

- Бих казал, че още е малко рано да имам цялостна визия за развитието на града, но мога да спомена някои идеи, по които вече работим. В този смисъл, благосъстоянието на народа ни е нашият най-голям приоритет. С екипа ни в общината работим за да създадем качествени пространства и добри условия за работа и растеж, които да помогнат на хората за да живеят по по-добър начин. Когато мислим за развитието на града, трябва да мислим възможно най-дългосрочно. Трябва да вземем решения, които ще позволят възможно най-доброто бъдеще за хората и нашия дом - Земята.

Истинският двигател на един град е неговата икономика. Енергията за градското развитие идва от хората и ресурсите му, така че трябва да привличаме както чуждестранни, така и национални инвестиции във всички сектори на икономиката. Трябва да намерим начини да създадем по-високо платени работни места чрез създаване и разрастване на местни предприятия и привличане на глобални компании. Някои наши инициативи в тази посока са изграждането на нов индустриален парк, създаване на бизнес акселератор и развитие на туристическата индустрия.

Благоевградската област може да бъде много по-интегрирана с икономиката на София, както и на Гърция и Македония. Ние сме само на един час път и бихме могли да предложим отлични възможности за компании, които биха искали да имат база тук - по-ниски разноски и по-добро качество на живот. Някои от технологичните компании, например, биха могли да намерят квалифициран персонал и да открият офиси тук. Трябва да привлечем и развием нови индустрии и бизнеси, които имат висока добавена стойност.

Благоевград има уникална възможност да доразвие своята туристическа индустрия. Парковете, ски туризмът, минералните води, археологическите обекти и т.н. могат да бъдат използвани по-пълноценно. Ще работим както за обновяване и активиране на съществуващите обекти, така и за разработване на нови такива.

Ангажираността на общността е в основата на нашата работа. Бихме искали гражданите да участват активно във вземането на решения в града. По този начин те самите имат възможност да се включат в и допринесат за развитието града. Затова сме ангажирани с местни обществени групи, университети, НПО и професионални организации, които имат интерес от просперитета на града. Също така планираме да създадем някои образователни инициативи, които да помогнат на и обединят местната общност.

- Зелената система на един град е може би едно от  най-важните неща, за които трябва да се работи. Сякаш през последните години в градовете има силно застрояване. Как може да бъде намерен балансът?

- Парковете, градините и реките наистина са едно от най-важните неща в нашите градове. Запазването им трябва да  бъде приоритет, тъй като то има пряко въздействие върху нашето здраве. За съжаление предишните администрации в голяма степен не са запазили зелените площи и са позволили части от тях да бъдат продадени на частни собственици и застроени от тях. Има и някои несъответствия при приложението на действащия общ устройствен план, където е било позволено строителство в парковете.

Сега работим по цялостно проучване на зелената система в Благоевград. Оказва се, че градът разполага с приблизително 1,3 млн. кв.м зелени площи или около 19 кв.м. на жител, което го прави един от най-зелените градове в България. Целта ни е да обновим парковете Бачиново, Ловен дом и Градската градина. Бих искал също да разширим нашата интервенция по поречието на река Бистрица с линеен парк в целия град, за да стигнем чак до бъдещия парк на река Струма. В идеалния случай всеки човек би имал достъп до парк в рамките на 5 минути пеша от дома си.

В същото време бихме искали да осигурим достъп до НП "Рила" и ски зоната на "Картала". Можем да създадем курорт с нови хотели и вили в близост до Картала. Гледките там са зашеметяващи, а ски пистите са сред най-добрите в страната с най-дългата ски писта от 5 км. Местата предлагат отлични възможности за туризъм и планинско колоездене.

- Благоевград е университетски град, в който живеят и учат студенти от цял свят. Вашата визия - какво още трябва да се направи, за да приемете града като свой втори дом?

- За да направим един град свой втори дом, трябва да се влюбим в него. Затова нашата работа е да направим града едно от най-добрите места за работа по отношение на възможности за работа и качество на живот. Спомням си от живота си във Флоренция, Барселона, Бостън и Ню Йорк, че много студенти харесват живота в града и се установяват там, след като завършат. Това може да е едно от решенията на демографската криза в Благоевград.

Трябва да свържем по-добре университетите със създаването на работни места. Студентите и преподавателите могат да създават бизнес, който да развива местната икономика и да създава заетост. Академичните изследвания могат да доведат до нови продукти и услуги, които могат да бъдат превърнати в компании с висока добавена стойност.

Мисля, че Благоевград трябва да привлече нов университет, който да има технически фокус. Той ще бъде свързан с индустриалната зона и бизнес акселератора. Имаме нужда от нови умения за бъдещето, които инвеститорите и работодателите търсят. Университетите трябва да обучават студенти със знания и умения за професиите, които съществуват сега, но и за тези на бъдещето, много от които все още не са създадени. Следователно те трябва да направят повече изследвания и иновации които да допринесат за бъдещето на човечеството.

- Какво е вашето отношение към придвижването в градовете с алтернативни превозни средства, т.е. различни от автомобили, и има ли достатъчно подходящи условия за това?

- Аз съм голям привърженик на ходенето, колоезденето и обществения транспорт като начини за придвижване. Мисля, че трябва да се освободим от пагубната ни зависимостта от колите. Ако разработим качествено градско пространство с мрежи от пешеходни и велоалеи, повече хора ще започнат да пътуват без автомобили. Споделените коли също са добра алтернатива, когато общественият транспорт не е наличен за пътувания на дълги разстояния. В Благоевград ще направим нови обществени паркинги в централната градска част, за да могат хората да оставят колите си и да ходят пеша навсякъде.

Една от инициативите ми е да направим най-дългата велоалея на Балканите: от София до Солун, през Благоевград и други градове. По този начин хората могат да отидат до морето с велосипед и да се насладят на красива природа, села и градове по пътя. Надявам се да намерим подходящата подкрепа от държавната администрация и хората, за да стане това реалност.

- Когато говорим за развитие на една община, сякаш селата остават някъде встрани. Как мислите, че могат да се развият, така че да получите цяла система?

- За да развием нашите села, трябва да променим нашето мислене за това какво представлява качеството на живот. Често пъти селата имат по-добри условия за живот от градовете като например достъп до природата, чист въздух, гледки, достъпност и пространство. За съжаление, държавата инвестира ресурсите си основно в столицата и големите градовете, но не е направила почти нищо през последните десетилетия за развитието на малките градове и селата. Често пъти им липсва основна инфраструктура като пътища, питейна вода, канализация, пречиствателни станции и понякога дори електричество. Затова трябва да бъде наш приоритет да им помогнем и изградим по-добре.

Миналата година разработих стратегия за възраждане на селата, която се надявам да приложа в нашия регион. Можем например да направим бизнес акселератор за селата и да създадем данъчни стимули. Можем да въведем регенеративно и био земеделие и да продаваме храната им на фермерските пазари в градовете. Агро туризмът и къщите за гости могат да бъдат добър начин за привличане на посетители и създаване на работа за местните хора. Възстановяването на социалната инфраструктура и местните общности остава един от най-големите приоритети, които биха подобрили качеството на живот в селата. Вярвам че хора в селата могат да направят останалото, тъй като са устойчиви, предприемчиви и обичат земята си.

- Благоевград е на стратегическо място, като се има предвид близостта до държави като Гърция, Македония и Сърбия - как могат да се извлекат дивиденти от това?

- Когато за първи път дойдох тук, ми хрумна идеята Благоевград да стане столица на Балканите. Предложих на кмета инициативата за създаване на Балкански център за развитие, който да се базира в Благоевград. Балканите отдавна са символ на разделението - дори за него има и термин "балканизация" в други езици. Надяваме се, че можем да променим тази парадигма и да създадем стабилно сътрудничество, което да превърне Балканите в символ на съюз и обединение вместо на вътрешна борба. Надявам се, че националното правителство ще подкрепи тази идея и ще помогне за да се реализира.

Мечтая Благоевград и България да се превърнат в символ на успешен растеж и просперитет в Европа. Те могат да бъде модел за това как един град и държава могат да активира своята енергия и ресурси, за да се превърне в прекрасно място за живот, обучение и работа. Ще направя всичко възможно това да се случи.


Всички новини от категория Моят град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички