Искат отнемане на имущество от двама биши служители в Каварна

Искат отнемане на имущество от двама биши служители в Каварна | StandartNews.com

Добрич. Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е внесла в Окръжен съд Добрич искове за отнемането на имущество на обща стойност над 5.4 млн. лева от двама бивши общински служители в Каварна.

Инспекторите от комисията претендират в иск за отнемане срещу бившия шеф на отдела „Общинска собственост" в морското кметство Деян Дечков за за 741 491 лв. Искове има и срещу бившият главен архитект на общината Юлиян Илиев, като претенциите й са за собственост на стойност 4 690 825 лв. И на двамата има наложени запори, като обезпеченото имущество на Деян Дечков и съпругата му е на стойност 338 657 лв. и включва имоти в Каварна и Добрич, автомобили и средства по банкови сметки.

В иска за отнемане пред Добричкия окръжен съд на стойност 741 491 лв. се претендират и средствата от продажба на имоти. На семейството на арх. Илиев е запорирано имущество на обща стойност 1 235 713 лв. Кметът на Каварна Цонко Цонев заяви, че и двамата отдавна не работят в общината – Дечков от седем и половина години, а арх. Илиев – от три. Цонев добави, че и на двамата са правени данъчни ревизии, а запорите от Комисията им били наложени през август тази година.

Проверката на Комисията установила, че арх. Илиев е във фиктивен развод със съпругата си и двамата продължават да живеят заедно, като притежавали голямо количество земеделска земя в Добруджа. Арх. Юлиян Илиев е купил общо 311 дка, а Евгения Илиева – 517 дка. Освен земеделските земи, се претендира за отнемането от арх. Илиев и на апартаменти, автомобил и суми по сметки. Искането срещу съпругата му Евгения Илиева също включва апартаменти и дворни места в курортни зони в община Каварна, дружествени дялове и средства от продажбата им. Освен към двамата съпрузи Комисията има претенции и срещу двете пълнолетни дъщери на семейство Илиеви – да им се отнемат имоти и дворни места на територията на община Каварна.

Двамата бяха арестувани в началото на септември 2011 г. като след налагане на парична гаранция бяха освободени. Тогава съдът им повдигна обнинения за престъпления по служба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай